Снимка: Brian Yurasits

По следите на "изгубената пластмаса" в океаните

Милиони тонове пластмаса се изхвърлят ежегодно в морето, но само малка част от нея е видима. Къде изчезва останалата част? Учени се доближиха до разкриване на загадката, свързана с "изгубената пластмаса".

През последните няколко години снимки на пластмасови бутилки и торби, отнесени от морски течения в средата на някой океан, станаха причина да се подемат кампании срещу изхвърлянето на боклуци в моретата. Но това видимо замърсяване е само върхът на айсберга. Международен изследователски екип си постави за цел да проследи пътя на боклуците. Между 4 и 12 милиона тона пластмасови отпадъци се изхвърлят всяка година в океаните, но учените смятат, че на повърхността се виждат едва 250 хиляди тона. Деветдесет и девет на сто от онова, което десетилетия наред е било изхвърляно в моретата, е неоткриваемо. 

Под въздействието на ерозията, слънчевата светлина и дейността на бактериите плътността на пластмасата се променя. След като пластмаса е била отнесена от течения към морските дълбини, проследяването й е по-трудно. 

"Не е лесно да се разбере къде е изчезнала пластмасата - заяви Алетия Маунтфорд от университета в Нюкасъл. - Пластмаса на повърхността може да потъне, а по-късно да се появи отново на нея."

Учени от екипа използвали компютърен модел за въздействието на морските течения върху пластмаса с три различни плътности, за да се установят местата, където се събират отломките, след като са потънали. Моделът показал натрупване на пластмаса на различна дълбочина в Средиземно море, Индийския океан и морета в Югоизточна Азия. 

Учените са на мнение, че голяма част от пластамасата потъва на морското дъно. Неотдавнашно изследване откри микропластмаса в живи ракообразни, които живеят на дълбочина близо 11 км в Марианската падина. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види