Снимка: Svetlana Manic

14 любопитни факта за 14 февруари

Трети век току-що е приключил, когато според различни исторически източници един римски свещеник, на име Валентин, освен че разпространявал Христовата вяра, помагал на преследваните християни да се оженят. Най-напред празникът на Свети Валентин бил обявен от папа Геласий I около 494 г. През 13. и 14. век хората в Англия и Франция вярвали, че на 14 февруари птиците се ухажват и го възприемали като ден на влюбените. През 1382 г. се появила и първата литературна творба, посветена на празника - Parliament of Foules, от английския драматург Джефри Чосър: "Това се праща на Свети Валентин, когато всяка птица идва и избира своя другар". Отминал още половин век до появата на първото любовно писмо за Свети Валентин, написано в затвора от херцог Шарл Орлеански до негова любима Бон де Арманяк. Оттогава до средата на 19. век, когато пощенската картичка започнала да се разпространява като подарък между влюбените, честването на 14 февруари продължило да се разпространява по цял свят, започвайки от Европа, достигнало до Америка, Океания и Азия. Свети Валентин е свързан с много любопитни факти и по случай датата на неговото честване, ще се спрем на 14 от тях:

Не навсякъде денят на влюбените се празнува на тази дата

Ето страните, които излизат от рамките на общите чествания на Свети Валентин: в Бразилия, например, Денят на влюбените се отбелязва на 12 юни. Още по-любопитен е случаят с Боливия, единствената латиноамериканска страна, която не празнува Свети Валентин като Ден на влюбените, а като Ден на любовта и приятелството, отбелязван на 21 септември.

Друга дата - 30 юли, е избрана в Израел за честване на този ден, а в Египет той е на 4 ноември. Изглежда най-романтични са уругвайците, които празнуват двойно: освен на 14 февруари, имат и свой Ден на влюбените - 21 септември.

Световната столица на влюбените

Това е Верона. Всяка година за 14 февруари мястото, избрано от Шекспир за трагичната история на Ромео и Жулиета, получава хиляди писма от цял свят, адресирани до главната героиня, защото, както е казал и самият Шекспир: "..и до днес светът не знае по-чиста и съдба, по-клета от тази на Ромео и Жулиета". И макар историята да е измислена, тя продължава да привлича хиляди влюбени, които идват на този ден да докоснат статуята на Жулиета с надеждата, че любовта ще ги съпътства вечно.

Да на Свети Валентин, но само жените подаряват

Както всеки привнесен празник, адаптирането на Свети Валентин в Япония не става едно към едно. Умишлено или по погрешка на 14 февруари само жените черпят за празника, като подаряват шоколад на своите любими. Но следва продължение: месец по-късно, на 14 март, се чества друг празник, наречен White Day. Тогава мъжете връщат жеста, като подаръците са предимно в символичния бял цвят. Все повече японски двойки се възползват от празника на 14 февруари и се качват на връх Фуджи, където се намира прочутата "Камбана на любовта", за да прозвъни три пъти в знак на тяхната любов.

Броят на подарените рози има значение

При нас броят на розите има значение само ако са четни и нечетни, но в Китай не е така. На 14 февруари цветята са задължителни, но трябва да се внимава с техния брой: една роза означава "ти си единствена", единадесет "ти си моята любима", 99 - "обещавам ти вечна любов" и 108 - "омъжи се за мен" . Както се вижда, разликата между последните две не е голяма, така че розите трябва внимателно да се броят.

Анонимни послания

В Дания картичката за Свети Валентин се нарича картичка за любимия. В миналото тя била прозрачна, а поставиш ли я под светлина, появявала се картинка с двама влюбени, които си разменят подаръци. Друг обичай е да се изпраща т.нар. gaekkebrev (шеговито писмо в рими). Изпращачът не написва името си, а замества с точки буквите от него. Ако жената познае кой е той, получава великденско яйце, знак, че я кани на първа среща.

Огромни сладки за Свети Валентин

В Хърватия на 14 февруари влюбените си подаряват сърца, но не обичайните от плюш, хартия или нещо друго. Всъщност те са големи сладки, украсени с различни фигури в ярки цветове, на които пише: "Давам ти сърцето си, виж кой е в него". А за да се види кой е, в сладката поставят малко огледало.

А как е на север?

Свети Валентин е сравнително млад празник във Финландия. Макар че се отбелязва едва от 1980 г., 14 февруари е обичана и очаквана с нетърпение дата. Финландците наричат Свети Валентин "Ystävänpäivä", което в буквален превод означава Ден на приятелството. Има за цел да отдаде нужното внимание и обич към близките, сред които са вашият партньор, семейството и приятелите. Организират се тематични събития и хората искрено се веселят на празника.

Тайният Свети Валентин

Въпреки че е забранен в Иран, младите използват 14 февруари, за да се насладят на специален ден със своите любими. Макар и тайно те си разменят подаръци, без видни прояви на обич, за да не станат обект на публични репресии. Като прелюбопитен факт ще споменем предложението, направено от шиитски духовник, да се чества и ислямски ден на влюбените. Като дата той предложил деня на сватбата на първия шиитски имам Али с неговата любима Фатима Захра. Идеята така и не била приета.

Те са много повече "свети валентинки"

Различни проучвания, като направеното от Offers.com, показват, че 25% от мъжете се чувстват задължени да направят подарък за Свети Валентин, а 20% от жените сами си подаряват нещо на този ден. Други статистики твърдят, че половината от мъжете предпочитат въобще да не получават подарък на 14 февруари, докато 80% от жените искат непременно да получат. Въпреки това мъжете са тези, които харчат повече за по-специални и изненадващи подаръци.

Денят на най-голямата продажба

На този ден, освен огромното количество цветя, които се продават, своя голям удар правят и производителите на контрацептиви. Според известна марка презервативи, продажбите през втория месец от годината нарастват с около 20%, с ясно изразен пик около 14 февруари.

Quirkyalone day

14 февруари е не само празник на Свети Валентин. През 2003 г. група американски феминистки решава да чества Деня на необвързаните, хората, които предпочитат да живеят сами, отколкото с неподходящ партньор. Привърженичките на тази идея смятат, че никой не бива да се чувства задължен да води живот като двойка, като твърдят също, че Quirkyalone е празник на всякаква проява на любов: романтична, платонична, братска, семейна и да, на любовта към самия себе си.

Forever alone

Завинаги сам. В противовес на това, което проповядва Quirkalone, в Южна Корея ергените оплакват своята принудителна самота в специално запазен за тях ден от годината. Този ден става все по-популярен, за което говори фактът, че свалянето на приложението Gazza Talk значително се увеличава. Този въображаем приятел служи като виртуална компания за най-самотните и отчаяни хора. Според неговия създател, в Южна Корея броят на свалянията надхвърлят четири милиона, около 10% от населението на страната.

Денят с най-много раждания

Любопитен факт е, че ражданията на 14 февруари в САЩ бележат ръст от 4% в сравнение с другите дни от годината. Причината за това е графикът за секцио, не по лекарско предписание, а предварително планираното. Но това, което явно родители не оценяват, е, че детето няма да празнува само детски рождени дни, а от тази гледна точка две в едно не е много добра комбинация.

Месецът на тестовете за бременност

Различни публикации сочат, че ако има месец, в който аптеките трябва да са добре заредени с тези тестове, то това е март, естествено в резултат от февруарския празник, посветен на Свети Валентин. Оказва се, че той има пряко отражение върху раждаемостта, особено ако връзката се консумира без необходимите предпазни мерки, което, за някои, може да има нежелани последици.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види