Снимка: Rawpixel

Каква е средната продължителност на половия акт?

Колко трае половият акт при вас? Вероятно зависи от много неща, нали така? Може би значение има кога за последен път сте се впускали в такива приключения, колко алкохол сте консумирали преди това, в какво настроение сте и колко ви прилича партньора. Излиза, че продължителността на сексуалния акт е преди всичко игра на късмет.

И все пак можем да говорим със средни стойности. Един популярен сайт за продажба на аксесоари за любовна игра, наскоро поведе проучване между 4400 от своите клиенти във връзка със средната продължителност на половия акт. Оказва се, че хетеросексуалните двойки правят секс средно по 19 минути, които обикновено включват около 10 минути любовна игра и около девет същински полов акт. 52% процента от дойките били напълно доволни от тази продължителност, но 19% от жените твърдо заявили, че не им е достатъчно.

Трябва да се отчете и фактът, че след като проучването е направено от компания, която работи в сферата на аксесоарите за секс, е много вероятно запитваните двойки да са малко по-вещи в тънката част. В сравнение с друго проучване, направено през 2008 г., например те наистина се справят по-добре. Според второто проучване "задоволителната" (едва ли има неподходящо на определение) продължителност на сексуалния акт е между три и седем минути, а диапазонът между 7 и 13 минути е определен като "желателен".

През 2016 г. д-р Брендан Зейтч от университета в Куинсайлун, изследвал сексуалния живот на 500 хетеросексуални двойки в продължение на четири седмици. Те били помолени ръчно да записват сексуалните си преживявания с хронометри. Резултатите били в голям диапазон – най-продължително сношение било 44 минути, а най-краткото – 33 секунди. След събирането на всички данни заедно, хронометърът спрял на 5 минути и 40 секунди. Тук обаче не се включва любовната игра, нито гушкането след това, а единствено времето на същинския полов акт.

Доктор Зейтч също открил, че употребата на кондоми, това дали мъжът е обрязан или не, в коя държава живее двойката и от коя раса са по никакъв начин не влияе на представянето. Изключение прави само Турция, къде средната продължителност на половия акт била значително по-малка – средно по 3 минути и 40 секунди. Все пак той открил една зависимост – колкото по-възрастна е двойката, толкова по-кратно продължава половият акт.

Проучването на доктор Зейтч засичало само времето от момент на проникването до еякулацията. Това, разбира се, прави резултатите изцяло ориентирани към мъжката перспектива, ако можем да я наречем така, към половия акт. Всъщност до голяма степен това е общоприетото разбиране за секса, което вероятно повечето съвременни двойки с право намират за остаряло.

Изследването, проведено от компанията, занимаваща се с дистрибуция на секс аксесоари, взима предвид тези стереотипи и открива, че 75% от всички мъже получават оргазъм по време на секс, докато при жените процентът е 28. Споделеният оргазъм, когато и двамата партньори достигат до най-голямата си наслада едновременно, се случва веднъж на всеки три пъти, при условие, че партньорите изобщо получават оргазъм. Също така станало ясно, че за 57% от мъжете именно споделеният оргазъм е най-голямото удоволствие в секса, този процент при жените е 46%, което се дължи на факта, че при тях достигането до оргазъм е по-трудно. 61% от дамите заявяват, че изпитват трудности в различна степен, за да достигнат до края, когато този процент при мъжете е едва 24.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види