"Макара със син конец" от Ан Тайлър

Не съм напълно съгласна с Лев Николаевич. Защото няма две семейства, които да си приличат – нито в щастие, нито в нещастие. Всяка семейна история е уникална. И колкото и истории да са написани за различни семейства, всяка от тях е запомнена с нещо свое. Това ни казва и Ан Тейлър. А тя обикновено пише за семейството. Не очаквайте разкоша и драмите от "Война и мир" или "Ана Каренина". Историите на Тайлър са тихи, но уютни, някъде трагични, но винаги забавни и иронични. И в "Макара със син конец" тя ни потапя в описание на отношенията в три поколения на едно обикновено американско семейство. И го прави ненатрапчиво, но жизнено, по домашному, с печивата в кухнята и скелетите в гардероба.

"Макара със син конец" е тих и дълбок роман за най-важното – за семейните връзки, които за цял живот свързват любовта с болката, щастливите спомени с тъжните загуби.

Една внезапна смърт нарушава здравото семейно равновесие и авторката размотава тънките сини конци, които водят към миналото и към бъдещето на това семейство. Спокойно, но без излишни подробности и фойерверки. И го прави блестящо.

Пълноценен герой на романа е домът, в който живеят героите. Защото той има свой характер и неповторима история. Домът, който работническото семейство Уитшенк не може да си позволи, но толкова много иска, че го получава. Домът, в който с любов се раждат и отглеждат децата им. Домът, който тези деца напускат, за да свият свой и да отгледат своите си деца. Но винаги всички се връщат в него. Защото това е домът, в който са се обичали, ненавиждали, играли, остарявали, крили и разкривали тайни. Домът е тяхното сигурно убежище, тяхното обединяващо място.

Този роман няма да се запомни с някакви изключително драматични истории или постижения. Но не може да не си спомните за вашето семейство, за вашите баби и дядовци, бащи и майки, за вашите си семейни истории. И съм сигурна, че всеки ще намери накрая тази макара със син конец в подходящия момент. И ще се изкуши да я размотае... Ще си припомни семейните легенди, ще затвърди убеждението си колко е важно да разбира родителите си, които се нуждаят от нашата любов и грижа.

В това е майсторството на Ан Тайлър, че по удивителен начин може да превърне живота на едно обикновено семейство в тих разказ, изпълнен с безкраен спектър от цветове и емоции. Защото в едно семейство има от всичко – сиви дни, вкусни блюда, спомени за първата любов, мисли за вечното, за краткостта на живота, за смъртта и за времето, което никога не спира на едно място и винаги тече само напред.

"Макара със син конец" е от уютните четива, от тези, след прочитането на които си спомняш, че всъщност си по-добър човек...

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види