Пръст в коктейла

Доусън Сити на река Юкон дълги години е средище на златотърсачи и миньори, дошли да опитат късмета си в далечния канадски север. На подобно място, пресечно за толкова много сурови мъже, няма начин да не се пръкне някоя странна традиция, но тази, за която ще стане дума, е нещо повече от това.

В началото на 20-те години миньорът Луи Ликен и брат му Ото попадат в снежна буря. Един от палците на Луи измръзва толкова лошо във виелицата, че се налага Ото да го ампутира, за да спаси крака на брат си от гангрена. След това братята решават, че ще запазят палеца за спомен в своята хижа, където го оставят на съхранение в един буркан с алкохол. През 1973 г. бурканът е намерен по случайност от капитан Дик Стивънсън, който разчиства хижата на братята.

Капитанът очевидно има странно чувство за хумор, защото отнася буркана в Доусън и там палецът става нетрадиционна част от културата на пиячите в града. В смисъл, че Стивънсън го слага в чашата на всеки смелчага, който се осмели да пие от нея.

Това е началото на т.нар. Sourtoe Cocktail, който е запазена марка за Доусън Сити. В най-общи линии, този коктейл не зависи от това какъв алкохол има в него. Единственото, което се изисква, е палецът да е вътре и да докосне устните на пиещия.

По-интересното е, че въпросният палец далеч не единственият по рода си. В Sourdough Saloon в Доусън в един момент има цели 8 палеца, всичките дарени от хора, които са ги загубили по различен начин. Седмият от тях пристига в буркан с алкохол и с бележка, на която пише: "Никога не косете ливадата си, докато носите отворени сандали".

Традицията става толкова популярна в града, че палците придобиват стойност, а опасността от тяхната загуба става реална. През 1980 г. един миньор на име Гари Йънгър се опитва да постави рекорд за най-много изпити коктейли. На чаша номер 13 той без да иска поглъща палеца на Луи Ликен и така крайникът е изгубен завинаги. По това време традицията дори отива по-далеч, защото човекът има право дори да погълне палеца, заедно с алкохола и след това да го изплюе обратно в чашата, като резенче лимон, например.

Към момента в бара има забрана и глоба за онзи, който погълне палец, независимо дали го направи нарочно или умишлено.

И ако се питате дали има някой, който  е толкова луд да погълне отрязан човешки крайник напълно умишлено, то отговорът е положителен.

През 2013 г. един мъж влиза в бара, поръчва коктейла, изпива го, заедно с палеца и си плаща глобата от 500 долара, а след това си тръгва. След този случай, управата на заведението вдига глобата на 2500 долара.

Любопитен факт е, че част от палците за коктейла са откраднати през времето. Това е съдбата на осмият сред тях, който е отмъкнат през юни 2017 г., но по-късно е върнат по пощата.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види