Президентът на Габон Али Бонго: от плейбой и фънк изпълнител до лидер на страната

BBC, руска редакция

Али Бонго е известен не само с политическите си решения, но също и с привързаността си към музиката, футбола и масонското движение. За някои той е разглезен принц-плейбой, фактически наследил президентското кресло от баща си, управлявал страната над 40 години. За други - талантлив фънк певец от близкото минало, принуден да оглави Габон, за да гарантира приемственост във властта. За трети - демократично избран държавен лидер.

Али Бонго е роден през февруари 1959 г. в съседната Република Конго. Бъдещият президент цял живот е преследван от слухове, че баща му го бил взел за осиновяване от Югоизточна Нигерия (семейството всеки път ги опровергава). Противниците му винаги подчертават колко далеч е бил той от Габон през детските и младежките си години. Той не е роден в президентския дворец, не учи местни езици и получава образование в чужбина. На деветгодишна възраст го изпращат в частно училище във Франция, а после - да следва право в Сорбоната. Това интернационално възпитание кара мнозина в Габон да виждат в него човек, чужд на страната.

Ако не бе станал президент, Али Бонго щеше да направи музикантска кариера. Вдъхновител на любовта му към пеенето и музикалните инструменти става неговата майка - известната певица Пейшънс Дабани. На младини Али си спечелва име на плейбой, окончателно затвърдено с излизането на неговия солов музикален албум през 1977 г. Плочата в стил фънк е наречена "A Brand New Man". Записи от албума може да бъдат открити в ЮТюб и дори в руската социална мрежа ВКонтакте, чиито потребители едва ли се досещат, че изпълнител е действащият президент на Габон. Продуцент на албума е Чарлз Бобит, мениджър на легендарния американски певец Джеймс Браун.

И като политик Али Бонго продължава да демонстрира обичта си към джаза, стила "боса нова" и класическата музика. По време на президентската си кампания през 2009 г. започва и да рапира. Четири години след излизането на музикалния му албум, Бонго решава да се пренасочи към политиката - първо става министър на външните работи, после - министър на националната отбрана. През 2009 г., след смъртта на баща си, печели президентските избори с подкрепата на 42 процента от населението. Неведнъж е критикуван за изборни фалшификации и корупция. 

Известен и със симпатии към футбола, през 2015 г. Али Бонго кани в Габон прочутия футболист Лионел Меси. По думите на президента Меси дошъл безплатно в африканската страна като проверяващ строежа на нов стадион и не поискал нищо срещу своето посещение. 

Критиците на Бонго го упрекват и заради това, че съдейства на масоните. Той не само е сред малцината френскоезични президенти в Африка, подкрепящи движението открито, но оглавява и масонската ложа в Габон. 

Има и връзки с Русия Последната му среща с Владимир Путин беше през юли миналата година. Тогава руският президент заяви, че Москва има готовност да развива сътрудничеството с Габон във всички насоки. По думите на Путин стокообменът между двете страни все още не е голям, но темповете на растежа са впечатляващи. Али Бонго на свой ред заяви, че Африка има нужда от Русия. "Имате огромна страна с огромни възможности, която безспорно може да бъде от полза за африканския континент", каза той. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види