Снимка: Pat Kwon

Трябва ли гостите да се събуват?

Вероятно всеки е изпадал в леко неловката ситуация, когато отиде на гости, да бъде помолен с усмивка да си събуе обувките. И може би това е нормално, особено когато навън е кално, а домакинът е горд собственик на персийски килим от 72-та година с 14 сантиметра косъм. От друга страна, има и доста крайни ситуации, в които чистофайникът не се сеща да предложи чехли или дори има наглостта да те помоли да се събуеш, преди да влезеш, и да си оставиш обувките пред вратата.

Още от самото начало няма да крия, че аз не приемам тази практика, неприятно ми е да ме карат да се събувам, ако е достатъчно кално, аз сам го предлагам и никога не ми се е случвало да оставям кални стъпки в нечий дом. Колкото до събуването пред вратата – намирам го за селски навик от отминала епоха и неоспоримо доказателство, че човекът, който ме е поканил, все още носи гена, който обичам да наричам "първо поколение клозет вкъщи". И съвсем естествено, освен ако ситуацията не е съвсем екстремна, никога не карам моите гости да се събуват, а дори и в по-тежки случаи осигурявам нещо, в което да си избършат краката, преди да влязат. Давам си сметка, естествено, че не всички са като мен и че може би наистина замърсявам излишно дома си, но пък не е ли това част от играта да имаш гости. И така, след всичко казано, нека да проверим как стоят нещата научно и трябва ли наистина да караме гостите да се събуват?

Няма какво да го увъртаме и от самото начало трябва да се доверим на Джонатан Секстън – микробиолог и изследовател към университета в Аризона, който заявява следното: "върху всеки квадратен сантиметър от подметката на всяка обувка има стотици хиляди бактерии". Подметките ни са истински космически кораби за микроорганизми и всяка крачка качва и сваля нови пътници, за това спор не може да има. Изследователят обаче продължава: "където и да иде човек, той неминуемо ще приеме върху дрехите и тялото си бактерии, това е неизбежно".

Въпросът обаче е какъв точно е типът бактерии, които улавяме с обувките си, и могат ли те да бъдат опасни за нашето здраве? Според проучванията върху почти всички изследвани подметки са откривани фекални бактерии, включително и познатата на всички ешерихия коли, която е открита върху 96% от изследваните подметки. Повечето видове е. коли са напълно безвредни, но някои от тях могат да причинят стомашно разстройство, възпаление на пикочните пътища, респираторни инфекции и дори менингит. Освен този гаден бацил, върху обувките са откривани също и представителите на други два вида болестотворни гадини – стафилококус ауреус, която може да причини кожни зарази, опасни кръвни инфекции и сърдечни проблеми, както и клостридиум дифициле, която в продължение на жизнения си цикъл може да причини чревни проблеми и сериозна диария.

Трябва да се отбележи, че в изследванията не са били проучвани само обувките, а почти всички домашни предмети и повърхности. Оказало се, че концентрацията на клостридиум дифициле е най-голяма именно върху подметките, които засенчват в това отношение дори и тоалетните чинии. Това недвусмислено показва, че влизайки, без да се събуваме, ние вкарваме в домовете си повече бактерии, голяма част от които потенциално биха могли да окажат негативно влияние върху здравето ни.

И въпреки ужасяващата микробиологична картина, която рисуват тези изследвания върху подметките на несъбутите ни обувки, те не дават кой знае какъв повод за притеснение. Макар всеки уважаващ себе си хипохондрик или чистофайник да иска да тръгне на кръстоносен поход срещу бактериите в дома си и да пречисти с огън и белина шкафа за обувки, истината е, че концентрацията на бактерии, които внасяме върху подметките си, не е достатъчно висока, за да разболее възрастен човек с нормален имунитет. "За един здрав индивид бактериите по обувките носят минимален или никакъв риск от разболяване" – категоричен е Кевин Гари, автор на проучване върху бактерията клостридиум дифициле ("Проучване за възможността от патогенно замърсяване с клостридиум дифициле в домашни условия", което можете да намерите тук), публикувано през 2014 г. и професор в колежа по фармация в Хюстън. Здрав човек трябва да влезе в контакт с хиляди бактерии от даден тип, за да се зарази от него.

Освен това нормален човек в добро присъствие на духа не прекарва особено много време въргаляйки се по пода, където е царството на бактериите. "Контактът е това, което прави бактериите опасни, ако не се докосвате до тях, няма да се разболеете" – заявява Секстън. Все пак е вярно и това, че в някои случаи бактериите могат да ви спретнат въздушна атака, това може да се случи при внезапно въздушно течение от отворен прозорец например, което да ги вдигне от пода и тогава има риск от вдишване. Така се повишава рискът от разболяване, но основната опасност остава на земята. "Аз бих се притеснявал повече за деца, които пълзят и си играят по пода, отколкото за възрастен индивид" – допълва Секстън.

Друга група хора, които вероятно трябва да вземат допълнителни предпазни мерки под формата на призиви за събуване или набавяне на калцуни, са тези с проблемен имунитет, които са по-предразположени към заразяване. "За човек, при когото се отчита по-голям риск от инфекции, обикновено такъв, който наскоро е лежал в болница, домашната хигиена е от особена важност" – категоричен е Грей. Освен това след посещение здравни заведения, които обикновено са пълни с болни хора, е добра идея да помислите и за малко хигиена на подметките или настина да използвате калцуни, но не толкова, за да не заразите някого, а за свое собствено добро.

Оказва се, че за едно нормално домакинство бактериите от обувките са известен риск, но риск, на който не бива да ни плаши особено и който, ако всичко е наред, не е директна заплаха за здравето ни. Освен това не бива да забравяме, че бактерия винаги е имало, има и ще има, при това не само върху обувките ни. Те са във въздуха, по кожата ни, в косата ни и дори вътре в органите ни, всъщност, дори и по повърхността на антибактериалните сапуни има много повече бактерии, отколкото ви се иска да има.

В заключение – ако знаете, че сте в риск от заразяване, ако имате малко дете или самият вие сте малко дете е разумно да не търкаляте по пода, но е и "добра идея да събувате обувките си, когато се прибирате вкъщи – заявява професор Грей пред списанието "Лайв Сайънс" и допълва: – При повече здрави хора, обаче, решението дали да караме гостите да се събуват пред врата или не е въпрос на навици и личен избор, а не толкова здравословен казус. Винаги е добре да взимаме предпазни мерки, стига да не прекаляваме с тях".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види