Без пощада по празниците

"За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните", казва Махатма Ганди. Гледайки какво причиняваме всяка година по новогодишните празници на животните, едва ли можем да кажем, че имаме голям морален прогрес като нация. Ето тътенът от фойерверките отшумя, но всъщност замисляме ли се ние хората какви щети нанасяме по време на нашето веселие на животните. Домашните любимци щат не щат изтъпяват шока и ужаса от гърмежите. Извън жилищата ни обаче животните трудно намират къде да се скрият. Наред с безстопанствените кучета и котки, градската среда е обитавана от немалко диви видове, някои от тях застрашени.

Какво им предлагаме по празниците на тези беззащитни създания – коктейл от пиратки и фойерверки. Активните през деня животни нощем спят или са в покой, пиратките и всевъзможните взривни устройства ги изваждат от равновесие. В момент на стрес движенията им са хаотични и често попадат под гумите на преминаващи превозни средства.

Животни, намиращи се в непосредствена близост фойерверки по време на тяхното избухване, има голяма вероятност да пострадат от временна или постоянна загуба на слуха. Травмите и нараняванията по тялото също не са изключени. Има чувствителни на стрес видове като катерицата например, както и повечето гризачи, които буквално могат да умрат от силната светлина през нощта и гърмежите. Фойерверките могат да бъдат причина редица диви животни да изоставят малките си. Голямо забавление, няма що!

Проблемът със страдащите по време на празниците животни намери широк обществен отзвук още през 2011 г. година, когато в американския щат Арканзас буха намерени повече от 1000 мъртви коса. Причина за смъртта им според учените орнитолози, е че ятото им е попаднало в обсега на новогодишна заря. За подобен случай беше съобщено и в Югозападна Швейцария.

Реакции след тези и много други подобни инциденти не закъсняха. През 2012 г. в Италия беше направена петиция, с която еко организации и хиляди граждани се обединиха в искането си да се забрани със закон използването на фойерверки, пиратки и други подобни през цялата година. В много други държави ежегодно се правят кампании, с които хората се призовават да спестят ужаса на животните по време на празниците.

В края на 2018 г. Галапагоските острови дадоха добър пример на цял свят за това как може да бъде решен този проблем с кардинални мерки. Местните власти на островите Галапагос забраниха използването на фойерверки с идеята за бъде защитено уникалното биологично разнообразие в района на архипелага. В свое изявление Местният съвет заяви, че единодушно е гласувал "резолюция, която забранява вноса, продажбата, разпространението и използването на фойерверки или пиротехника в провинция Галапагос". Ако се замислим - подобно решение е напълно оправдано.

Галапагоските острови са архипелаг от вулканични острови, който се намира на 926 км западно от крайбрежието на Еквадор. Той е известен като мястото, което е причина за раждането на теорията на Чарлз Дарвин за естествения подбор. Фауната и флората на Галапагоските острови са уникални. Те са причина архипелагът да бъде включен в световното наследство на ЮНЕСКО. Една немалка част от видовете, обитаващи тази територия, се намират под закрила и са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Това решение не е единичен случай при който властите вземат мерки за опазване на околната среда. Опаковките и торбичките за еднократна употреба също са забранени на архипелага.

Решението на Галапагоските острови е добър пример за работещ модел, свързан с опазване на природата. Щом те могат да направят това, защо всяка една друга държава не стори необходимото за спасяването на животинските си видове. Не е нужно да сме част от световното наследство на ЮНЕСКО, за да започнем промяна в мисленето си. Ганди би се съгласил с това!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види