Снимка: pixabay.com

"Дъхът на дявола" - най-страшният наркотик или серум на истината

По улиците на Колумбия, където обитава престъпността, градските митове разказват за ужасите около местния наркотик, наречен "дъхът на дявола". Истинското име на наркотика е скополамин, антихолинергичен наркотик, получен от редица дървета "борачеро", което в груб превод означава "дървото, което те опиянява".

За скополамина е известно, че превръща своя консуматор (или по-скоро жертва) в послушно зомби, което може да бъде манипулирано с лекота и е готово да направи точно това, което се иска от него. Най-ужасяващият наркотик на пазара може да отнеме свободната воля на човек и да изтрие паметта му.

Има безброй истории за това как престъпниците в Колумбия и Еквадор използват наркотика, за да могат лесно да нападнат и ограбят жертвите си. Историите са толкова странни и невероятни, че чак е трудно да се повярва. В някои се разказва как хора са били изнасилени, принудени да изпразнят банковите си сметки и дори принуждавани да дарят орган.

Наркотикът блокира изграждането на спомени. Състоянието продължава около 8 часа и дори когато действието му отмине, на следващия ден упоените няма как да си спомнят какво се е случило, докато са били под неговото въздействие. Един от хората, станали жертви на опасната дрога, разказва за дяволското си преживяване с истински ужас: "Събудих се в празен апартамент една сутрин. Когато попитах портиера какво се е случило, той ми каза, че предишния ден заедно с моите приятели съм натоварил всичките си неща в комби и буквално съм ги подарил. Когато го попитах защо ми е позволил да направя това, той отговори, че това е било моето желание".

Въпреки твърденията, че "дъхът на дявола" или скополаминът е градска легенда, той всъщност е най-страшният наркотик на пазара. Най-ужасяващото е колко просто приложим е – той няма аромат и вкус и много лесно може да бъде издухан в лицето на минувач по улицата и само след няколко минути човекът вече да е упоен. Но за разлика от рохипнолът, за който се знае, че се използва за упояване и злоупотреби, скополаминът има по-силно действие, а хората под въздействието му изглеждат напълно нормални. Дилър разказва, че рискът се крие в това, че можете да предизвикате свръхдоза за жертвата, а това води до смърт. Грам скополамин изглежда точно като грам кокаин – имат една и съща текстура и тежат еднакво. "Но с един грам скополамин могат да бъдат убити от 10 до 15 души“, допълва той.

Историите разказват, че в древни времена този наркотик е бил даван на любовниците на мъртвите колумбийски лидери. Упоявали ги, казвали им да влязат в гроба на техните господари, където след това били изгаряни живи. В по-близко минало ФБР използвали скополамин като част от процедурата за разпити по време на Студената война. Надявали се да подейства като серум на истината.

Учените и криминалистите отхвърлят тези твърдения, а историите описват като градски легенди, но както много пъти се е доказвало - във всяка легенда може да има доза истина.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види