Снимка: John Arthur

Защо самолетите са бели?

Истинският цвят на самолетите не е бял. Авиокомпаниите изразходват над 300 литра боя за боядисването само на един от самолетите, които притежават. Белият цвят благоприятства светлоотразяването с цел да се минимизира нагряването на самолета и да се избегнат други потенциални щети от слънчевата радиация. По-малко нагрят самолет пък значи по-малко разходи на авиокомпаниите за охлаждане.

Но въпросът не е само в парите. Най-важните части от самолета, които трябва да се предпазват от слънчевата светлина, са пластмасовите или композитните материали (напр. въглеродни влакна). Такива материали се използват най-вече за предния корпус, който трябва да бъде прозрачен, тъй като в него има радар. А прозрачността се постига чрез пластмасата. При модерните самолети пък се използват и много композитни материали. Всички тези самолетни части се боядисват традиционно в бяло или светлосиво. Това обаче не поставя под съмнение самолетите, боядисани в ярки цветове – не си съставяйте грешно мнение за тях, тъй като няма нищо нередно. С времето обаче цветната боя избелява, тъй като се окислява и ако самолетът е боядисан в яркочервено, на по-късен етап корпусът става розов под влияние на слънчевата светлина.

В миналото е имало авиокомпании, които изобщо не са боядисвали самолетите си. Пример за това са American Airlines, чиито самолети дълго време са били просто в цвят металик. Липсата на защитна боя не е проблем за металните части, но с времето целият корпус започва да потъмнява и да губи лъскавината си, което налага регулярно полиране, а то отнема време и пари. Ето защо, днес почти всички авиокомпании боядисват самолетите си в бяло.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види