Снимка: Arun Kuchibhotla

Изкуствена или истинска елха?

Средата на декември говори само за едно: предстоят коледни и новогодишни празници, а с тях – избор на подаръци, украса за дома и, разбира се - елхата. Последната винаги ни кара да си зададем въпроса – да вземем истинска или да купим изкуствена? Особено ако не става въпрос за пари, а ако искаме да подходим към празника по-осъзнато и екологично. От една страна отсечената елха ще загине до няколко дни, от друга – производството на изкуствена от пластмаса и метал също не помага за екологията. Затова ще разгледаме всичките "за" и "против", за да знаем кое наистина е по-лошият избор.

Какво не им е наред на изкуствените елхи?

Струва ни се, че изборът е очевиден – купувайки изкуствена елха, спасяваме едно живо дръвче. Но изкуствените елхи могат да навредят на природата в различни етапи – и по време на производство, и при транспортирането, и при утилизацията.

Всяка наша дейност оставя въглероден отпечатък. Много често изкуствената елха е изградена от пластмаса и метал. Значителна част от въглеродния й отпечатък, около 2/3, е съставена от нефт, която се използва в производството. Още четвърт съставят отпадъците на фабриките, които ги произвеждат, и останалото е транспорт. Много от елхите се произвеждат в Китай, което значи, че се транспортират по цял свят и оставят значим въглероден отпечатък.

За да се отлгеда дръвче са необходими няколко години, като през това време то помага на екосистемата. По оценка на Carbon Trust, които помагат на бизнеса да бъде по-екологичен, въглеродният отпечатък от една 2-метрова елха е 40 килограма CO2.

При живата елха, която се изхвърля на боклука, това число е много по-ниско – 16 килограма CO2. За да се сравни ефектът върху околната среда от използването на изкуствената елха с въздействието на отсечената, то тя трябва да се използва 10 години. Естествено, това не винаги се получава и елхата бива изхвърляна по-рано.

Така че, ако не искате да оставяте съществен въглероден отпечатък и да бъдете екологични, то можете да купите и да използвате една изкуствена елха няколко години.

Екологично ли е да се секат истински дръвчета?

Живите дървета, отсечени преди Нова година, не е задължително, че оставят следа в горите. Тъжното е, че се намират много бракониери, които го правят незаконно и тогава има за какво да се притесняваме. Но в повечето случаи елхите се отглеждат в специални плантации. От Green peace отбелязват, че парите от продажбата на елха, купена от лесовъдство, отиват за възстановяване на гори – та по-скоро ще допринесат за природата. За да сте сигурни, че всичко е законно, то по-добре купувайте дръвчета от специализирани пазари, където продавачите имат необходимите документи.

Carbon Trust оценяват въглеродния отпечатък на една жива 2-метрова елха в 16 килограма CO2 без кислород разграждащото се дърво започва да отделя метан, който от своя страна допринася за появата не озонови дупки. Хубавата новина е, че можете да намалите въглеродния отпечатък като изгорите дървото – така цифрата пада до 3,5 килограма CO2.

Има и още по-екологичен вариант – да украсите дърво в двора или да купите истинска елха в саксия и после да засадите дървото.

Знайте, че каквото и да изберете, с една елха няма да промените кардинално екологичната ситуация. Има много други неекологични аспекти на празниците – опаковъчната хартия, ненужните импулсивни покупки, изхвърлените продукти. Изводът е, че не бива да се замисляме как действията ни влияят на околната среда само веднъж годишно, а е хубаво да го правим по-често.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види