Снимка: Ming Tang-Evans

Много бърза рецепта за Никулден

Особено когато такъв голям празник се падна през седмицата, ни е трудно да организираме всичко по книга, като забравяме, че важното е да се съберем семейството около масата и да почетем имениците, ако има такива около нас, и да бъдем доволни от факта, че сме заедно.

Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

В нашата традиция на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често пълнен шаран с орехи. Но не всеки обича дълбоководни риби или пък тяхното приготвяне изисква време, с което не разполагаме. Затова потърсихме нещо много по-лесно като кулинарен вариант, но също толкова вкусно…

Една много бърза португалска рецепта за приготвяне на речна риба, макар че португалците са предимно любители на морската.

Рибата се отваря на две като пеперуда, без да се разполовява напълно. Осолена и подправена с черен пипер се поставя на скарата. След като се изпече се залива със следния сос, приготвен от счукан чесън, прясна мента или друга зеления, малко чили и сол. Прибавя се лимон и зехтин!

Ето ви една ароматна и аламинута рецепта за довечера!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види