Снимка: Annie Spratt

Бъдещето за полярните мечки и тихоокеанските сьомги е неизвестно

Бъдещето е неизвестно за полярните мечки в Канада и сьомгите в териториалните й води в Тихия океан заради климатичното затопляне и промените в хабитата им, предупредиха експерти.

Канада може да загуби някои емблематични за биоразнообразието си видове, се казва в комюнике на Комитета за състоянието на застрашените видове в Канада. Черният ясен, който е много разпространен в Северна Америка, полярната мечка - най-големият сухоземен хищник в Канада, и редица популации сьомга чинук край канадския тихоокеански бряг могат да изчезнат от страната. С отстъпването на ледената покривка в Арктика през лятото става все по-трудно за полярните мечки да ловуват основната си плячка - тюлените. 

Арктика е регионът, където климатичното затопляне е най-силно изразено - два-три пъти повече, отколкото другаде по света. Данни от преброяване през 2011 г. сочат, че в Канада живеят около 15 500 полярни мечки, т.е. близо две трети от популацията на този хищник на планетата, превърнал се в символ на борбата срещу климатичните промени. Макар че полярната мечка все още не е застрашена от изчезване, бъдещето й е неясно, отбелязаха експертите. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види