Снимка: Jose Aragones

Тайната на дълголетието на галапагоските костенурки се крие в тяхната ДНК

Галапагоските костенурки притежават генни вариации, свързани с възстановяване на ДНК, оповести дирекцията на Националния парк на Галапагоските острови. На това се дължи лесното възстановяване на тези костенурки и дълголетието им.

Геномът на галапагоската костенурка Самотния Джордж, която умря в плен през 2012 г., бе дешифриран от международен изследователски екип. 

"Изследването показва, че галапагоските костенурки притежават известен брой генни вариации, свързани с възстановяване на ДНК", отбелязаха учените.

"Откриването на тайни, свързани с дълголетието на Самотния Джордж, може да допринесе да се вземат по-добри решения за възстановяване на различни популации костенурки на архипелага", каза директорът на парка Хорхе Карион.

В изследването са участвали учени от университета в Овиедо, Испания и Йейлския университет в САЩ.

Самотния Джордж бе смятан за последния представител на вида Chelonoidis abingdonii, но няколко месеца след смъртта му бяха открити други 17 екземпляра на остров Изабела от архипелага. Самотния Джордж бе на 120-130 години, когато умря на 24 юни 2012 г., поясниха от Националния парк на Галапагоските острови. 

Между 30 000 и 40 000 костенурки от десетина вида, някои от които достигат дължина 1,80 метра и живеят до 180 години, живеят на тези райски острови. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види