Десетте най-дълги романа

АРТАМЕН ИЛИ ВЕЛИКИЯТ КИР – Мадлен дьо Скюдери

2 100 000 думи / 13 095 страници

Този бароков роман от ХVII век представлява епопея от десет тома. Авторството се приписва на Жорж Скюдери, но все пак в по-голяма степен то принадлежи на сестра му Мадлен. Този светски роман е изпълнен с безкрайни перипетии, призвани да запазят сюжетната интрига. Независимо от гигантската си дължина, той е бил достатъчно популярен по своето време.

"МИСИЯ ЗЕМЯ" – Л. Рон Хабърд

1 200 000 думи / 3 932 страници

Романът в десет книги, написан от основателя на сциентологията Рон Хабърд, е специфичен труд, позициониран като "сатирично фантастично приключение в далечното бъдеще", но осмян от критиците и дори забранен за печат в някои страни. Например, в град Далтън /щата Джорджия, САЩ/ се прави опит да се изземе от публичната библиотека с твърдението, че в книгата се съдържат "повтарящи се пасажи, изпълнени с хронически мазохизъм, насилие над деца, хомосексуализъм, черна магия, кървави убийства и други неща, представляващи антисоциално извращение". Въпреки това всичките десет книги са станали бестселъри.
 
"СЪНЯТ НА ЦЕТЕЛ" – Арно Шмит

1 100 000 думи / 1 536 страници

По време на съвместната си работа с Ханс Волшлегер над превода на произведенията на Едгар Алън По на немски език на Арно Шмит му хрумнало да напише роман, посветен на трудностите по превода на Е.А.По на немски. Нали е казано, че е най-добре да пишеш за това, което действително познаваш. Романът е пуснат през 1970 г. и с право се смята за връх в творчеството на Шмит.
 
"ЙОСИФ И НЕГОВИТЕ БРАТЯ" – Томас Ман

1 492 страници


 
Епическата тетралогия, написана от немския писател Томас Ман, е публикувана в средата на войната, през 1943 г. в Швеция. Романът съдържа преразказ на известни събития от книгата Битието – от Яков до Йосиф – взети в историческия контекст на Амарнския период от египетската история /около 1300 г. преди н.е./. Над създаването на четирите тома Ман се е трудил 16 години.
 
"МОЯТА ЛИЧНА БОРБА" -  Карл Уве Кнаусгор

1 000 000 думи / 3 600 страници

Не се притеснявайте – това не е знаменитата книга на един австриец, страдащ от мегаломания, а автобиографичен шесттомник на норвежкия писател Клаус Уве Кнаусгор, издаден в периода 2009-2011 г. Цикълът завоюва огромна популярност, благодарение на непоколебимата честност и откровените подробности на авторовия разказ за отношенията му с приятелите, семейството, за пошлостта и униженията в живота му – толкова откровени, че жената на Кнаусгор получила нервна криза. До днес са продадени над милион и половина копия само в Норвегия – по една книга на всеки девет жители на страната.
 
"ПО СЛЕДИТЕ НА ИЗГУБЕНОТО ВРЕМЕ" – Марсел Пруст

1 267 069 думи /  3 031 страници

Определен за най-дългото произведение в Книгата на рекордите Гинес, шедьовърът на Пруст се състои от седем романа, вместили в себе си над 2 000 персонажа. Лайтмотивът е темата за непроизволните спомени, повтарящи се през целия живот на разказвача – от детството до зрелостта му. Романът е публикуван в периода между 1913 и 1927 г. и оказва огромно влияние на следващите произведения през ХХ век. Много изследователи го наричат последния и най-важен модернистки роман.
 
"КЕЛИДАР" – Махмуд Довлатабади

950 000 думи / 2 836 страници

Този знаменит ирански роман, издаден през 1984 г. разказва за живота на едно кюрдско семейство в иранския град Себзевар, където то се сблъсква с враждебното отношение на съседите си. Това става в неспокойните за иранската политика години след Втората световна война. Трудът е коствал на автора 15 години.
 
"СИНЪТ НА ПОНИ" – Калки Кришнамурти

900 000 думи / 2 400 страници
 
Публикуван през 1950-те години и издаден в пет тома, този исторически роман, написан първоначално на тамилски език, разказва историята на Раджа Раджа Чола Първи – един от кралете от династията Чола, управлявал през Х-ХI векове. Създаването на романа  е заело на Кришнамурти три години и шест месеца. Вероятно и четенето му ще заеме толкова време...
 
"ЧОВЕКЪТ БЕЗ КАЧЕСТВА" – Роберт Музил

1 774 страници

Роман от три книги – "история на идеите", разгръщаща се в последните дни на австро-унгарската монархия през 1913 г. Има цял спектър от важни теми като истина и мнение, идеи и общество. В много отношения този роман предвещава проблемите, затиснали Европа след 1918 г. За съжаление текстът не е довършен, тъй като Музил умира, без да успее да напише подобаващ финал на повествованието. Книгата не е донесла на автора нито слава, нито късмет, независимо от 13-годишния труд...
 
"КЛАРИСА ИЛИ ИСТОРИЯТА НА ЕДНА МЛАДА ЛЕЙДИ" -  Самюел Ричардсън

 984 870 думи / 1 534 страници

Пример за епистоларен роман, написан във вид на поредица от документи – писма и дневникови записки. Този огромен том, публикуван през 1748 г., разказваза трагичната история на младо момиче, чието семейство й поставя редица препятствия. И нека бъдем честни – ако читателят се е решил да прочете един милион думи, то предпочита краят да е щастлив...

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види