Снимка: Feng Li

Китайският капитал играе значителна роля в Португалия

Томас Кабрал, Франс прес

Китайският президент Си Цзинпин пристига днес в Португалия, за да засили икономическите връзки на Пекин със засегнатата от финансовата криза иберийска страна, в която китайският капитал вече играе значителна роля.

В рамките на двудневното официално посещение, което ще започне днес следобед със среща на Си Цзинпин с португалския президент Марселу Ребелу де Соуза, утре ще бъдат подписани няколко споразумения за сътрудничество, едно от които предвижда превръщането на португалското пристанище Синеш (в Югозападна Португалия) в част от "Новия път на коприната".

"Португалия е важен пункт, свързващ сухопътния "Път на коприната" с морския", отбелязва президентът Си в публикувана в неделя в португалската преса статия за инфраструктурните проекти, чиято цел е развиване на търговските отношения на Китай със страните от Азия, Европа и Африка.

Това начинание раздели европейските държави. Гърция и няколко страни от Източна Европа например се включиха в него, а други се страхуват, че по този начин комунистическият режим разширява политическото си влияние на Запад.

По инициатива на Париж и Берлин страните членки на Европейския съюз се договориха миналата седмица за контролен механизъм върху чуждестранните инвестиции и най-вече китайските.

"Без притеснения"

"Никога не сме били големи привърженици на тази договорка. За щастие, финалната му версия не предвижда каквото и да било право на вето", заяви в петък португалският премиер Антониу Коща.

"В Португалия не се притесняваме от произхода на чуждестранните инвестиции, а Европейският съюз не трябва да поема по пътя на протекционизма, за да регулира глобализацията", каза още Коща.

Силна засегната от дълговата криза в еврозоната, Португалия получи през 2011 г. от ЕС и Международния валутен фонд заем от 78 милиарда евро. Отпускането му бе обвързано с условия за въвеждане на строги бюджетни икономии и мащабна програма за приватизация, която отвори вратите за първите китайски инвестиции.

Впоследствие Португалия получи близо шест милиарда евро китайски капитал, който днес доминира в най-голямата по активи португалска компания "Енержиаш де Португал" (EDP), в първата частна банка в Португалия - Португалската търговска банка (BCP); в първото португалско застрахователно дружество "Фиделидад" и в електроразпределителното дружество REN.

За тези компании "Китай се оказа последният възможен кредитор", коментира пред Франс прес Ю Чже, изследователка от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

"Добри резултати"

"Трябва нюансирано да анализираме китайските инвестиции в Европа. Някои от тях са стратегически, а други целят просто печалба", казва още Ю Чже, която е специалист по отношенията между Китай и ЕС.

Най-чувствителният въпрос между Пекин и Лисабон е започналото изкупуване на контролния пакет акции на "Енержиаш де Португал" от китайската държавна компания "China Three Gorges", която до този момент беше най-големият акционер в португалската компания.

Започналата през май операция на стойност 9 милиарда евро бе приета добре от португалското правителство, но може да се натъкне на пречки от страна на регулаторите в около петнайсетте страни, където присъства "Енержиаш де Португал", сред които са и САЩ.

Темата със сигурност ще бъде дискутирана по време на посещението на китайския президент, но не се очаква нищо особено, заяви вчера директорът на "Енержиаш де Португал" Антониу Мешия, който увери, че процедурите по предоставяне на разрешение "вървят нормално и съгласно предвидения график".

Според председателя на португалската служба за насърчаване на инвестициите и износа Луиш Кащру Енрикиш навлизането на китайските капитали е дало "много добри резултати" и е извело Китай на 11-о място сред търговските партньори на Португалия, като се има предвид, че преди две години Китай е бил на 28-о място в същата класация.

"Сега искаме да привлечем големи инвестиции в индустрията, на първо място в автомобилостроенето и селскостопанско-хранителния сектор", каза още Енрикиш.

*Заглавието е на редакцията на Seen.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види