Снимка: Hailey Reed

14-дневно предизвикателство за тревожността

Напрежението може да засегне всеки от нас. За повечето хора то продължава само няколко минути, докато емоциите им достигнат върхова точка. За останалите обаче напрежението е"верен" ежедневен спътник. Независимо от честотата – напрежението е пряко свързано и влияе на всички сфери в живота ни. То се отразява на начина, по който приемаме действителността, по който чувстваме и не рядко има своите физически проявления.

Всеки има своите конкретни причини за безпокойство. Разпознаването им е от решаващо значение за справянето с тревогата преди състоянието да се влоши.

Обърнете внимание на това 14-дневно предизвикателство, което ще ви помогне да се превърнете в наблюдатели, а оттам и да победите стреса и напрежението. Ключът е да намерите утеха и наслада в упражненията, които може да се окажат като лечебно средство в момента, в който стресът се появи.

Първа седмица

Запомнете, че първите седем дни от "програмата" ще бъдат основата на навиците, които изграждате през следващите дни.

Започнете с ежедневна си мантра

Целта е да я използвате ежедневно, за да си напомняте каква е вашата мотивация и какво ви помага да сте доволни и щастливи.

Медитирайте

Ежедневна медитация или дори няклко пъти седмично може да бъде наистина полезна, ако чувствате безпокойство и стрес. Тя ще ви помогне да се свържете със себе си и да постигнете вътрешен мир. Концентрирайте се върху тялото си, ще се изненадатае колко ползотворен ще бъде ефектът върху вашето самочувствие и увереност.  

Дишайте дълбоко

Можете да практикувате дълбоко дишане наистина във всеки един момент. Можете да вдишвате и издишвате постепенно, като държите дъха няколко секунди след всяко вдишване. Нека продължителността бъде пет или десет минути. Това може да бъде особено ценно в моментите, когато усетите надигаща се тревога.    

Дневник

В следващите 14 дни трябва да дадете израз на мислите си. Да ги описвате на хартия. Може да се окаже доста терапевтично и освобождаващо. Ако не сте сигурни с какво да започнете, поставете на първо място нещата, за които се чувствате благодарни и добавете причините за това.   

Изберете целта, която искате да постигнете през този период

Трябва да очертаете вашите ясни цели и какво желаете да постигнете. Нека бъдат осъществими в рамките на новата програма.  

Организирайте се

Въпреки, че всеки момент е неповторим и не сме способни да контролираме и планираме всичко, организирането на важните събития и задачи, въпроси или уговорки, които имате, ще бъде полезно, за да освободите време за начинния, които ви вдъхновяват и зареждат.   

Оценка на приоритетите

Трябва да мислите за нещата, които ви носят радост и щастие, както и всичко, което ви носи сигурност. Именно те трябва да бъдат вашите приоритети!  

Втора седмица

Готови ли сте да продължите? 

Оцветяване

Точно сега, оцветяването не е само за малки деца. Доказано е, че възрастните могат да успокоят нервите си чрез рисуване. Това ще помогне на концентрацията ви и фокуса в моментните задачи и приоритети.   

Пийте вода

Не рядко стресът и напрежението се появяват в резултат на неправилна грижа за тялото. Редовната хидратация помага да запазим спокойствие, когато се чувстваме немотивирани, уморени или напрегнати.  Хидратирането ще подпомогне и подсили възможностите ни да функционираме правилно.

Направете почивка от социалните медии

Почивка от социалните мрежи е чудесен вариант за детоксикация на мислите и чувствата. Можете да оставите телефона си за седмица, тъй като има много фактори, свързани с ползването на устройството, които причиняват стрес. 

Гореща баня или сауна с някои етерични масла

Всъщност това е техника, която ще успокои ума ви. Детокс процедурите винаги са успокояващ метод за прочистване и отпускане на тялото. Любимите аромати пък ще помогнат за подобряване на настроението.

Излезте навън

Това, което наистина може да балансира нервите, е чистият въздух. Чести разходки сред природата са отличен метод за освобождаване на стреса и страха. 

Общуване

Не забравяйте да отделите време за срещи с околните. Може това да бъде някой, от когото имате нужда или човек, който се нуждае от вас. Отношенията с човек, който ни носи вдъхновение и радост, любов или ни дава причина да бъдем живи, могат да бъдат доста облекчаващи тъгата и самотата. Да не се отделяте от приятелите си е основно лекарство за тревогата. Ако изпълнявате тези стъпки, ще се убедите как от ден на ден стресът се оттегля от живота ви.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види