Снимка: Scott Umstattd

За еднополовите бракове и пиратството

От началото на 21. век признаването на еднополовите бракове започва да се оформя като нарастваща тенденция, първата страна, сторила това през 2001 година, е Холандия. Все още възприеман като нещо необичайно, съюзът между гей двойки - граждански, правен или сексуален - е документиран в историята на много цивилизации.

В Древен Китай, по-специално в южната провинция Фудзян, мъже често се обвързвали с юноши чрез сложни брачни церемонии, пак там, по време на династията Минг,  същото се отнасяло за жени и момичета.

По подобен начин стояли нещата в Древните Гърция и Рим. Така наречената ефебофилия (приятелство с юноша) отразявала сексуалното влечение на по-възрастни към по-млади партньори.

Увеличаващото се влияние на християнството през ранното Средновековие наложило възприемането за брака единствено като съюз между мъж и жена, като се повишила и нетолерантността към хомосексуалните връзки. В края на този период, свързван от мнозина с откриването на Новия свят (1492 г.), мореплаването било в апогея си, съпътствано от пиратски набези. За да практикуват своя занаят, пиратите прекарвали месеци в открито море, преследвайки и ограбвайки търговски кораби. Това водело до липсата не само на храна, вода, но и до достъп до крайбрежните бордеи. Поради тази причина на хомосексуалните връзки на борда не се гледало с лошо око, нито били наказвани. А какво свързва съвременните гей бракове и нежните връзки между морските разбойници?

Това бил така нареченият matelotage (метльотаж от френски  matelot - моряк), практика, към която прибягвали моряците и пиратите, с тази разлика че пиратите я прилагали открито. Метльотажът  се появил към 1600 г., когато пиратските гей бракове започнали да се формализират, и просъществувал между 16 и 18. век. Съгласно този договор двама души от екипажа обединявали своите богатства, воювали заедно в морето и се грижели един за друг, когато единият се разболявал или лекувал рани. Понякога този съюз се изразявал с документ, удостоверяващ, че в случай на смърт живият наследявал всичките материални блага на партньора си. Обикновено по-възрастните пирати приемали за свои партньори по-младите.

Има запазени документи, като този от остров Тортуга в Карибско море, главен център на пиратството през 17. век, който съдържа дори подробности около извършената сватба между двама членове на пиратски екипаж. Сред многото случаи на сключени гей пиратски бракове е този на Александър Оливие Есквемелин, официален хирург на върлуващия в Карибско море Хенри Морган, който живял в метльотаж с млад моряк. Друг касае Бартоломю Робъртс, известен като Черния Барт, и Джон Уолдън. Робертс, може би най-колоритният и най-славен представител  на пиратството от началото на 18. век., бил много различен от традиционния образ на пирата. Забележителен лидер на цяла флота, той плячкосвал бреговете на три континента и видял сметката на 200 кораба. В същото време бил изключителен естет, трезвеник, любител на чаената церемония, прочут с екстравагантното си облекло, с което влизал в бой. Винаги  носел ярко червен жакет, шапка с червени пера и тежка златна верижка, на която висял диамантен кръст. Нищо подобно не можело да се каже за неговата половинка Джон Уолдън, когото екипажът наричал зад гърба му "госпожица бавачката". Уолдън бил опасен главорез, обвиняван че изгарял живи заловените роби... Колко са верни тези легенди не се знае, но така или иначе, двамата също си били казали заветното ДА и живеели официално в брак.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види