Оратница: "Alter Ethno" звучи много по-различно, защото преобладават женските вокали"

Бандата се връща на клубната сцена след последния си европейски тур през декември 2017-а, последвано от цяла година отсъствие, в което се фокусираха върху записите на третия си студиен албум, както и върху съвсем нови музикални проекти. През изминалата година Оратница бяха посланик на българската музика в поредица събития, свързани с Европредседателството, а през месец септември изправиха на крака Зала Арена Армеец на откриването и гала церемонията на Световното първенство по художествена гимнастика.

На 30 ноември в Mixtape 5 Оратница ще представят третия си студиен албум Alter Ethno. Преди това групата ще подгрее публиката в страната с първото си национално клубно турне от една година насам, което ще включва дати в Перник, Варна, Свиленград, Велико Търново, Русе и Бургас.

След толкова много концерти, съживяване на интереса към българските музикални традиции сред различните поколения, изграждане на собствен стил, чувствате ли се като група с мисия?

Дияна: Разбира се, нашата мисия е да развиваме фолклора и да го пазим!

Християн: Някъде прочетох, че традиция е не да съхраниш пепелта, а да предадеш огъня. Нали има такъв израз на български "да си запален". Мисля, че да запалиш някого по някоя народна песен, е най-добрият начин да съхраниш и да предадеш традицията. Това е нашата мисия.

Попа: Нашата мисия е да свирим и да правим музика. Нищо повече или по-малко!

С какво третият ви албум студиен албум Alter Ethno е по-различен от другите?

Дияна: С това, че женските вокали са неотменна част на Оратница.

Християн: Различен е... защото не е изцяло акустичен, жанрово по-разнообразен е, музиката е по-зряла… може би. 

Попа: На първо място е самото звучене! Музиката е много музикантска и наистина грабва ухото! В сравнение с предишните ни албуми е много различен, защото преобладават женските вокали, което е страхотно!

На какво обаче оставате винаги верни?

Дияна: Оставаме верни на себе си и на музиката, която правим!

Християн: На това, че преди всичко е важно да ни хареса това, което сме направили. Една песен трябва да е емоционално преживяване, независимо в какъв жанр е. Ако не хваща публиката емоционално, значи не трябва да я предлагаш на аудиторията.

Попа: Оставаме верни на живото творчество и неподправен звук! Ние сме ние!

Кое от големите събития, на които представихте музиката и България, ще отличите като усещане и значение за самите вас като хора и музиканти?

Дияна: Европейското председателство, защото концепцията беше интересна и  различна! Интересна беше суетата, която се усещаше навсякъде! А ние просто пеехме, чувствах се като на всяка сцена, за мен всяка публика е еднакво важна, от тази гледна точка беше като всяко друго събитие.

Християн: Всеки джем сешън, концерт, репетиция дават много. Стига човек да е способен да попива и да се учи.   

Попа: Големите събития тепърва предстоят и аз мисля, че нашето творчество ще се асимилира, но след време!

Какво ви се иска да се случи с музиката на Оратница?

Дияна: Иска ни се музиката, която правим да не спира и да съществува в нови и нови фази!

Християн: Грами-та, ЕМИ-та, Оскари, Златни ракли, Пулицъри, Нобелови награди и някой ден да свирим на площада на родното ми село Кривина.  

Попа: Иска ми се МТВ да започнат да ни плащат, за да излъчват наша музика!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види