Снимка: Gaizka IROZ

Баското еуско стана най-използваната местна валута в Европа

Карол Сюа, агенция Франс прес

Във френската част от Страната на баските набира скорост еуското - най-използваната местна валута в Европа. 

За да си поръча човек кафе, да си купи четка за зъби или да си плати хляба, във френската част на Страната на баските съществува еуско (eusko) - тази алтернативна парична единица неотдавна стана първата местна валута в Европа, прехвърлила прага от 1 милион в обращение.

Създадено през 2013 година, еуското достигна тази символична граница този месец, превръщайки се в най-значимата местна валута в Европа, пред кимгауера (chiemgauer) в Германия (648 000 евро в обращение) и бристълския паунд в Англия (около 780 000 евро).

Обменът е прост. 1 еуско е равно на 1 евро. Срещу скромен годишен членски внос човек може да си открие кредитна сметка в еуско, да плаща с еуско банкноти или със своя "еускокарта" във всички магазини, които са част от общността.

Шина Дюлон, който използва еуското както във всекидневнието си, така и в професионалната си дейност, е собственик на бар и се разплаща в еуско с повечето си доставчици. "Избрах най-вече доставчика на бирата, защото приема еуско", казва той.

Местната асоциация Euskal Moneta-Monnaie в Страната на баските създала тази валута преди шест години. Нейният генерален директор Данте Едме-Санжуржо твърди, че успехът на еуското се дължи най-вече на неговия "капацитет да обединява".

Подобно на близо 14-те местни валути, създадени във Франция през последните години, еуското е посветено на развитието на местната икономика. Асоциацията влага всички евро, обменени в еуско, за финансиране на екологични или селски проекти, търговци от района, асоциации и обществени учреждения... но и за защита на баския език.

"Ако някой ми плати в еуско, му говоря на баски, това очевидно създава връзка", казва Панчика Егиафал, която работи в хлебарница в Байон.

"Не баският национализъм е двигателят на тази валута", посочва Данте Едме-Санжуржо. "Мобилизираме различни сфери, които свързваме помежду им."

"Всички месеци", твърди той, "над 40 000 еуско биват превеждани по сметки на физически лица". И от единия милион еуско в обращение, 600 000 са дигитални и 400 000 на банкноти.
"3000 души, 770 компании, 16 общини (комуни) и Агломерацията Страна на баските, която обединява 158-те общини от (френската част на баските територии), се присъединиха към местната валута." 

Не на шега

"Ние имаме най-широката мрежа във Франция (от всички местни валути), но сега целта ни е до 2021 г. да постигнем финансова автономия", казва Едме-Санжуржо. Защото днес 50% от разходите за управлението се покриват от членския внос, но другата половина е финансирана от държавни субсидии и помощи.

Еуското все още има широко поле за разпространение благодарение на победа в съда, спечелена това лято от град Байон срещу подпрефектурата.

От името на държавата, подпрефектурата искала да отмени приета единодушно резолюция на общинския съвет, предвиждаща да се приемат плащания в еуско и "превеждане на възнагражденията на съветниците и субсидиите за асоциациите" в местната валута след споразумение с асоциацията Euskal-Moneta.

Съдебната власт в крайна сметка даде зелена светлина на Байон, който започна да извършва общинските си плащания в еуско.

За тази цел градът е дал специални правомощия на асоциацията Euskal Moneta, която приема пари в евро и в замяна зарежда с еуско посочените сметки.

Кметството на Ендай последвало Байон, като двама общински съветници поискали заплатите им да бъдат превеждани в еуско.

"Поисках моето възнаграждение да бъдат изплащано частично в еуско", разказва Мартин Бисаута, заместник-кмет на Байон, отговаряща за устойчивото развитие. "Това е истинска парична единица, не на шега. Тя трябва да има същата гъвкавост като еврото, затова е необходимо да й вдъхнем социален живот."

А онези, които размислят и решат да обменят обратно своите еуско в евро, ги чака наказателна такса: те ще трябва да платят 5% комисионна. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види