Снимка: Guliver/iStock

Истината защо психопатите са толкова добри лъжци

Психопатите лъжат.

Макар че това обикновено не е единствената характеристика на човек с антисоциално личностно разстройство, майсторството в лъжите се признава от лекарите в цял свят като червен флаг за заболяването.

Доскоро се предполагаше, че хората с антисоциално разстройство на личността са вродени лъжци и че има нещо в начина, по който работи мозъкът им, нещо, което им позволява по-лесно да мамят хората около тях. Изследване проведено наскоро подлага на съмнение това предположение. Проучването показва, че хората, които притежават повече "психопатични черти" (като импулсивно поведение и неспособност за разкаяние), всъщност могат по-добре да се научат да лъжат, отколкото тези, при които психопатичните черти са по-малко или липсват.

Ярките контрасти между индивидите с [и без] тези черти са изключително шокиращи, казва Татя Лий, невропсихолог от Университета в Хонг Конг, цитирана от "Бизнес Инсайдър".

Новото проучване, публикувано на 25 юли в списанието "Translational Psychiatry", включва 52-ма студенти, като приблизително половината от тях са с ниски нива на психопатични черти, а останалата половина – с високи нива. Лий и нейният колега от университета в Хонг Конг - изследователят Робин Шао -  карат студентите да гледат снимки на приятели и на непознати. Когато ги питат дали познават човека на снимката, на участниците им е подсказвано дали да излъжат или да кажат истината. По време на упражнението изследователите измерват колко дълго им е отнело на участниците да реагират, като изследват също и мозъчната им активност чрез технологията fMRI (Функционална магнитно-резонасна томография).

Впоследствие участниците са подложени на специално обучение, предназначено да ги научи да лъжат по-бързо, след което са помолени да повторят упражнението със снимките.

Обучението как да се лъже по-бързо коренно променя повторното представяне на участниците в изследването. Когато участниците с повече психопатични черти са инструктирани да лъжат, те реагират много по-бързо от участниците с по-малко психопатични черти. Студентите с ниски нива на психопатични черти, от своя страна, се представят по същия начин преди и след обучението.

Освен че са в състояние да лъжат по-бързо, участниците с повече психопатични черти също изглежда, че правят това с по-малко когнитивни усилия, съдейки по данните от сканирането с fMRI. Лий смята, че това показва, че лъженето при психопатите е по-скоро умение, което може да се научи и то много бързо.

Важно е да се отбележи, че проучването е малко и е ексклузивно проведено за студенти от един единствен университет. Независимо от това, резултатите хвърлят светлина върху едно от вечните съмнения за хората с антисоциално личностно разстройство.

Откритията от изследването за първи път показват теорията, че хората с по-висока предразположеност към психопатия може да нямат вродена способност да лъжат по-добре, а по-скоро да "усвояват" по-бързо лъжата, казва Лий.

С други думи, психопатите просто се учат по-добре да лъжат.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види