Снимка: Georgia de Lotz

Грешка при превода: Кой всъщност би могъл да е забраненият плод?

Ябълката се използва като символ в много легенди и приказки от древността: ябълката на раздора, ябълката на Снежанка, забранения плод, причината Адам и Ева да бъдат изгонени от Рая. Оказва се обаче, че в Райската градина е нямало ябълково дърво.

Грешка при превод

Всичко започва през 4. век от н.е., когато папа Дамас I заповядал да се преведе Библията от еврейски на латински и поверил тази задача на монаха Йероним. По онова време, когато малко хора владеели иврит, а християнството трябвало да се разпространява, Йероним решил да преведе Библията на народен латински, който хората разбирали. 15 години били необходими на Йероним, за да изпълни тежката си мисия, може би и заради това, че не се справял много добре с еврейския език. Така, макар и без умисъл, той допуснал грешки, за една от които ще стане дума сега.

Тя засяга написаното в Битие Трета глава - историята на първородния грях. В Библията се казва: "Бог предупреждава Адам и Ева, че не трябва да ядат от плодовете на дървото за познаване на доброто и злото", но както знаем, това не било изпълнено. Анализът на текста показва, че Йероним, който не знаел добре еврейски, объркал превода, като вместо думата на иврит, която означава "зло", той превел на латински със съществителното "ябълка". По този начин той всъщност създава забранения плод, за който въобще не е ставало дума. Както по-горе бе споменато се говори за "плодовете на дървото за познаване на доброто и злото".

Въпреки това, дали от невежество или, възползвайки се от символиката на ябълката, Църквата запазила мълчание относно тази грешка, и така ябълката продължила да бъде забраненият плод. Кой всъщност би могъл да е забраненият плод?

Не се знае със сигурност кое би могло да бъде "дървото за познаване на доброто и злото", от чиито плодове Адам и Ева не трябвало да ядат, но има теории, които посочват смокинята. Защо?

Тертулиан, смятан за баща на латинската теология, заявява през 2. век от н.е., че Адам и Ева покриват голотата си с листа от дървото, от чиито плодове вкусват, а те приличат на смокинови. Писателката Джоконда Бели от своя страна твърди, че според Библията Раят се намирал в Ирак, там ябълково дърво не вирее и твърде логично е да се смята, че може да става дума за смокиня или грозде. Догадките са много, но никоя не може да твърди със сигурност кой е забраненият плод – ябълка или смокиня, а може би символиката се крие в самото дърво, олицетворяващо непослушанието на Адам и Ева.

Битие 3:6-7 "Като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде. Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски."

 По culturizando.com

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види