Dogma (1999)

Ангелска работа

В масовата представа ангелите са красиви, всемогъщи небесни създания, които живеят в Рая. Те са порядъчно популярни в масовата култура, заради религиозния си първоизточник, но филмите за тях са изненадващо не толкова много.

Вижте кои са най-успешните опити на актьори, на които им поникват криле.

Dogma

Ангелите Бартълби и Локи в една от култовите комедии от 1999 г. са лукавите пакостници от Рая. Прогонени от Бог право в американския щат Уисконсин, те забъркват истинска каша в неистовото желание да се върнат обратно.

В този филм героите на Бен Афлек и Мат Деймън се чувстват повече от онеправдани пред Бог, нещо повече - тези ангели са толкова сърдити, че са готови да заложат целият свят на карта. Само че ще го направят по хитър начин, който подхожда на едновременно интелектуалните им и цинични натури.

Освен това, това крилато дуо е способно да обоснове своя небесен гняв в дългите нападателни речи на уволнения служител, бил той и Божий.

Тази комедия на режисьора Кевин Смит е изключително нестандартна и откъм актьорски състав - Линда Фиорентино, Салма Хайек, Алан Рикман, Джордж Карлин и Крис Рок в един филм можеше да е пълен хаос. Но "Dogma" поддържа постоянно темпо на дефрагментация на християнството от началото до края. А накрая Бог е певицата Аланис Морисет.

City of Angels

Тази романтична комедия от е една от най-предпочитаните от телевизиите след излизането на филма през 1998 г. И за това си има причина. Нарича се любов.

Филмът е слабо базиран на "Wings of Desire (Der Himmel über Berlin)" на Вим Вендерс от 1987 г., чийто сюжет се развива в Берлин. Режисьор на американския филм е Брад Силбърлинг, а той и сценаристът Дейна Стивънс заимстват сюжета от филма на Вендерс, но го ситуират в Лос Анджелис и променят края.

В "City of Angels" Никълъс Кейдж е ангел, който иска да стане смъртен, за да бъде с любимата си жена (Мег Райън) и в този смисъл тук отново имаме ангел, който иска да заобиколи правилата. Добре, поне не иска да ги срине със земята, но все пак иска да наруши божественото правило - ангели нямат право да бъдат с хора.

Тази изначално забранена любов е сърцето на филма, а с тази роля Никълъс Кейдж доказва, че може да играе всякакви роли, без да променя изражението си. Леко учудено-тъжната му физиономия обаче го прави правдоподобен в ролята на ангел, който иска да се научи да живее и обича като човек.

Това е един от филмите, които имат саундтрак със солиден успех в класациите. По-точно - всички компилации с музика от 90-те години съдържат парчето "Iris" на Goo-Goo Dolls от "City of Angels".

 

Angel-A

Малко екшън, малко любовна драма/комедия, този филм залага на поизлъсканата класика. Ангелите са красиви, защото са божествени създания, и вероятно именно това е накарало режисьора Люк Бесон да избере Рие Расмусен за тази роля.

Нейният ангел е сексапилен, неуловим и мистериозен, както си трябва. Но има нещо повече - филмът някак преекспонира ангелския образ и го завършва до героиня с вкус към нощния живот, която умело направлява с кадифена ръкавица съдбата на един определен човек.

Андре е дребен мошеник, който дължи пари на мафиотски бос и има време до полунощ, за да ги върне. Той спасява мистериозната Анджела и двамата прекарват една дълга вечер заедно из Париж. Красивата непозната е ангелът на Андре, който се появява тъкмо навреме, за да му помогне да спаси душата си, и така спасителят се превръща в спасен. При това от секси ангел с вкус към скъпо вино. Достатъчно френско от мосю Бесон.

Филмът има силен морален контекст, но дължи изключително много на операторската работа на Тиери Арбогаст.

The Prophecy

Този филм на сценариста и режисьор Гергъри Вайдън от 1995 г. има всичко необходимо, за да бъде хорър/трилър класика. Участието на Кристофър Уокън обаче наистина прави разликата и след неговото превъплъщение ангелите никога вече няма да са същите.

В този случай ангелът е възможно най-лошия вид. Той е безцеремонен, могъщ и магнетичен в преследването на една определена душа и никой не може да го спре в мисията му. Този герой е противоположност на всичко, което знаем за ангелите, но притежава цялата им небесна сила и това го прави наистина ужасен.

Архангел Габриел съчетава разрушителния си инстинкт с една особена, зловеща изтънченост, която добре пасва на Уокън. Неговият ангел е властен, без да е груб и заплашителен, дори само когато говори. Kоето му дава вид на гангстер от небесата.

MICHAEL (1996)

В този филм от 1996 г. виждаме Джон Траволта в неподозирана роля. Той е доказан като танцьор, както и като екшън звезда до този момент, но ролята му в "MICHAEL" със сигурност е една от най-свежите му роли.

Във филма на Нора Ефрън от 1996 г. Майкъл е ангел, който гледа да си изкара възможно по-добре и да не му мисли много много. В същото време той се оказва златна мина за журналистите, които го намират в малко градче в американския Среден запад.

Този ангел е ненаситен за внимание, цигари и сладко и изглежда миловиден до наивност. Въпреки това, той не е глупав - просто е леко налудничав, а пък именно в това му е чарът - никой не знае какво ще направи. В същото време Майкъл изглежда няма цел. Но всеки ангел е дошъл на земята поради някаква причина.

В другите роли са Анди Макдауъл, Уилям Хърт, Боб Хоскинс и др.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види