Кои са най-важните световни литературни награди

Наградите са влиятелна институция в литературния живот. В развитите западни страни, където броят на този род награди е много голям /например, във Франция днес има 1850 ежегодни литературни награди и конкурсни такива/ и демонстрира тенденция към нарастване, най-известните престижни национални международни награди в много отношения, макар и не във всички, определят кръга на четене на съвременниците. Също така те влияят и на политиката на книгоиздаването и преиздаването, на преводите и препреводите, на тенденциите на националното и световно литературно развитие в тяхната динамика и приемственост.

Съществуват голям брой най-разнообразни награди в областта на литературата, някои от тях много престижни, други – не толкова. Основната цел на наградите е да се избере от множеството литературни произведения действително неповторимото и изтъкнато творение. Книгата, получила награда, по правило се издава в по-голям тираж. И колкото по-известна е наградата, толкова повече хора отиват да си купят точно тази книга.

Да разгледаме престижните световни литературни награди.

Естествено, на първо място е НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРА. Тя е наречена така в чест на Алберт Нобел, човекът, който по своето време има значителен принос в областите на химията, литературата, машиностроенето и предприемачеството, изобретил е динамита. Още на 17 години той е говорел бегло 5 чуждестранни езика. В своето завещание Алберт Нобел е уточнил условията за учредяването на наградите и е дал за това свои пари. Подбудите му са свързани с шока от пораженията, до които е довело неговото изобретение и желанието да бъдат възнаградени хората, които служат на човечеството. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901 г., пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 г. насам всички награди, с изключение на наградата за мир /в Осло/, се връчват в Стокхолм в Концертната зала от краля на Швеция.

Всичките нобелови награди са под контрола на различни учреждения. Нобеловата награда в областта на литературата е под шапката на Шведската академия. Победителят получава медал и парична награда, която е променлива в зависимост от приходите на Шведската академия. Академията определя и хората и учрежденията, които могат да бъдат номинирани за тази награда. Да издигат своя кандидатура имат право професори по литература и лингвисти от висшите учебни заведения, лауреати на Нобелова награда и членове на Шведската академия. Наградата се връчва ежегодно от 1901 г. на жив писател или поет, от която и да е страна, създал "в областта на литература най-забележителния труд с висши идеали". 

Първият Нобелов лауреат в областта литература е Рене Сюли Прюдом от Франция.

Другата известна престижна награда е ПУЛИЦЪР. Тази американска награда се присъжда от 1911 г. Човекът, на когото се приписва основаването й, е Джоузеф Пулицър – уважаван журналист, роден в богато семейство, живял на границата на 19-20 век. Наградата се връчва за работа в областите на музиката, литературата и журналистиката, като се отчита и дейността в интернет пространството и печатните издания – вестниците и списанията.

Пулицъровата награда е под шапката на Колумбийския университет и се връчва в 21 категории. На победителите в 20 от категориите се връчват сертификат и 15 000 щатски долара. Златен медал се връчва на един победител от държавната служба в конкурса по журналистика. Пулицъровата награда за художествена книга е основана през 1918 г. Първият лауреат е Ърнест Пул за романа му "Неговото семейство".

Най-известната награда на Франция е ГОНКУР. Тя се връчва ежегодно от 1903 г. от Академията "Гонкур". Тя е създадена във Франция през 1900 г. по волята на Едмон дьо Гонкур, както и с намеренията на по-рано починалия му брат Жул дьо Гонкур. Съгласно завещанието на братя Гонкур десетимата членове на Академията трябва да бъдат измежду най-изтъкнатите писатели на времето, а награденият роман – най-значителното художествено произведение в проза, написано на френски език за годината. Не е задължително авторът да е французин. Наградата може да бъде присъдена само веднъж в живота на всеки писател. Изключение прави само литературната измама на Ромен Гари, награден през 1956 за романа "Корените на небето" и през 1975, под псевдоним Емил Ажар, за романа "Животът пред теб".

"Гонкур", макар и символична (от 10 евро), е най-престижната литературна награда във Франция. Тя е твърде желана от писателите поради славата, с която се сдобива лауреатът, и очаквания голям тираж на избрания роман. Присъждана е на именити писатели като Марсел Пруст, Симон дьо Бовоар, Алфонс дьо Шатобриан и т.н. Тази литературна награда се връчва всяка година в първата седмица на месец декември. Името на лауреата се провъзгласява на 3 ноември в ресторант "Друан", където членовете се събират всеки първи вторник на месеца.

Наградата МАН БУКЪР е най-престижната в света на англоезичната литература. Тя може да бъде получена от всеки жител на страните от Общността на нациите или Ирландия, написал роман на английски език. Паричната награда е 50 000 фунта стерлинги. Връчва се от 1969 г. От 2002 г. неин спонсор е компанията Ман и официалното наименование на наградата е The Man Booker Prize.

Първоначално ежегодно обновляем консултативен комитет, в чийто състав са издатели и представители на писателския свят - литературни агенти, книжари, библиотекари, както и Фонда на Букъровата награда, формира списък от примерно 100 книги. Комитетът утвърждава жури от 5 души – известни литературни критици, писатели, учени, обществени дейци. През автуст журито обвява "лонг-листа" от 20-25 романа, през септември – шестима участници в "шорт-листа", а през октомври – самия лауреат. За 40-годишнината от наградата се появи специална награда "Букър за всички времена". Негов лауреат може да стане писател, носител на Букър, чието произведение читателите са счели за най-добър роман за всички времена от съществуването на наградата.

Четири пъти за цялата история на Букър негови лауреати са получавали и Нобелова награда за литература.

От 2005 г. се дава и Международна награда "Ман Букър", за която могат да се състезават автори от цял свят. Тя се връчва веднъж на две години на автор за художествено произведение, написано на английски език или преведено на него.

От 1992 г. е основана по образец на британското отличие наградата "Руски Букър" (на руски: "Ру́сский Бу́кер"). Тя е ежегодна литературна награда в Русия за най-добър роман на руски език, публикуван за първи път предишната година.

Литературната награда ХЮГО /Hugo Award/ е наречена в чест на Хюго Гърнсбек, човекът, който стои зад списанието за фантастика "Удивителни истории". Присъжда се за най-добро произведение, публикувано през изминалата година и написано в жанра на научната фантастика и фентъзито. Спонсорира се от Световното общество за научна фантастика и се връчва ежегодно от 1955 г. в няколко категории: "Най-добър роман", "Най-добър разказ", "Най-добро сценично представяне, кратка форма", "Най-добро сценично представяне, дълга форма", "Най-добро професионално списание", "Най-добър професионален художник" и "Най-добро непрофесионално списание". През 1967 г. са добавени категориите "Най-добра кратка повест", "Най-добър непрофесионален писател" и "Най-добър непрофесионален художник", а през следващата година е добавена наградата за "Най-добра повест". Последната промяна в категориите е направена през 2009 г., когато е добавена категорията "Най-добър комикс".

Идеята да се дава награда е предложена от Харолд Линч на конференцията през 1953 г. и идва от Наградите на филмовата академия на САЩ, а името "Хюго" е предложено от Робърт Медъл. Самата награда е създадена от Джак Макнайт и Бен Йенсън през 1953 г., въз основа на дизайна на качулатите украшения на колите от 50-те. Представлява ракета на дървена основа. Всяка последваща награда с изключение на тази от 1958 г. е подобна на оригиналната. Трофеят е преправен през 1984 г. и оттогава насам ежегодно се променя само основата.

Международната награда ХАНС-КРИСТИАН АНДЕРСЕН се връчва в областта на детската литература както за самите произведения, така и за илюстрациите към тях. Наградата е благодарение на немската писателка Еле Лепман /1891-1970/, която извоюва решение на ЮНЕСКО рожденият ден на Андерсен, 2 април, да стане Международен ден на детската книга. Тя инициира и създаването на Международен съвет за детска  и юношеска книга /IBBY/. Наградата се присъжда от 1956 г., а от 1966 г. се връчва и на художници-илюстратори на детски книги. Веднъж на две години лауреатите получават златен медал с профила на великия Андерсен на поредния конгрес на IBBY.

Има и друга международна литературна награда за детска литература – наградата на името на АСТРИД ЛИНДГРЕН (The Astrid Lindgren Memorial Award) за произведения за деца или юноши. Правителството на Швеция я учредява веднага след смъртта на именитата писателка. Наградата е ежегодна, паричият израз е сериозен - 500 000 евро. Щастливите носители на наградата се определят от 12 почетни граждани на страната, членове на Държавния културен съвет на Швеция. По традиция името на лауреата всяка година се назовава през м.март в родния град на Астрид Линдгрен Вимербю, а наградата се връчва през м. май в Стокхолм.

Съществува Литературна награда за Югоизточна Азия. Тя се присъжда за най-добри поетични и прозаични произведения на автори от страните на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Председател на организационния комитет е принцът на Тайланд.

АМЕРИКАНСКАТА НАГРАДА в областта на литературата е въведена през 1994 г. в памет на Ана Фарни, като алтернатива на знаменитата Нобелова награда. Спонсор на наградата е Образователният проект за съвременно изкуство. Всяка година от 6 до 8-членно жури, сред което са известни американски литературни критици, драматурзи, поети и писатели, се събират, за да определят победителя. Лауреатът не получава парична награда.

ЖЕНСКАТА НАГРАДА в областта на художествената литература е една от най-желаните литературни награди на Обединеното кралство. Първоначалното й название е литературна награда "Ориндж". Наградата се връчва ежегодно на автор-жена, независимо от националността, за изтъкнат пълноценен роман, публикуван на територията на Великобритания предишната година на английски език. През 1991 г. наградата Букър слага начало на учредяването на Женска награда в областта на художествената литература, тъй като комитетът не включва жени в списъците си с номинирани. Носителят на наградата получава 30 000 британски фунта стерлинги и бронзова статуетка. Журито се състои само от жени.

IMPAC - Изразителната парична награда за отделно литературно произведение е 100 000 евро. Тя се получава от лауреатите на международната награда IMPAC, учредена през 1996 г. от Градския съвет на Дъблин. В този град, възпят от Джойс, е и награждаването. Макар щабквартирата на международната компания IMPAC (Improved Management Productivity and Control) да е разположена във Флорида и няма пряко отношение към наградата. IMPAC е световен лидер в областта на повишаване производителността на труда и работи над проекти за най-крупните организации в 65 страни по света. За да участва в конкурса произведението трябва да е написано или преведено на английски език и да издържи тежка международна конкуренция, тъй като с правото да излъчат писатели се ползват 185 библиотечни системи в 51 страни.

През 2001 г. ЮНЕСКО обяви наградата "ГРИНЦАНЕ КАВУР" за "образцова институция на международната култура". Независимо от недългата история на съществуването й /учредена е в Торино през 1982 г./, наградата е една от най-престижните литературни награди в Европа. Своето наименование е получила по името на торински замък от 13 век, в който по-рано е живял граф Бенсо Кавур – първият министър-председател на обединена Италия, а сега е разположена штабквартирата на наградата. Главната цел на "Гринцане Кавур" е да приобщи младото поколение към литературата и затова в състава на журито се включват както мастити литературни критици, така и ученици. За книгите на авторите, номинирани за наградата, гласуват около хиляда подрастващи от Италия, Германия, Франция, Испания, Белгия, Чехия, САЩ, Куба, Япония.

Литературната награда СЕРВАНТЕС /Premio Miguel de Cervantes/, учредена от Министерството на културата на Испания през 1975 г., се цени в испаноговорящия свят не по-малко от Нобеловата. Паричният израз на "испанския Нобел" е 90 000 евро и ежегодно се връчва на поредния лауреат от краля на Испания Хуан Карлос на 23 април /датата на смъртта на Сервантес/ в родината на автора на "Дон Кихот" – градчето Алкала де Енарес край Мадрид. Наградата се връчва на испаноезичен автор за неговото цялостно творчество. Това е най-авторитетното отличие за испаноезична литература. Паричното изражение на наградата е 125 000 евро.

Досега наградата Сервантес са получили само три жени: Дулсе Мария Лойнас, Мария Самбрано и Ана Мария Матуте.

Най-старата литературна награда на Великобритания е мемориалната награда ДЖЕЙМС ТЕЙТ БЛЕК /James Tait Black Memorial Prize/. Тя се присъжда от Единбургския университет от 1919 г. на най-добрите романисти и автори на биографични съчинения. Нейни лауреати по различно време са били Ивлин Уо, Айрис Мърдок, Греъм Грийн, Иън Макюън, както и американецът Джонатан Франзен.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види