Бунището на Джон Клийз

Едно от основните правила на комика е, че ако се подиграваш на някого, най-добре да бъдеш готов на свой ред да търпиш подигравки. Членовете на британския комедиен колектив Monty Python много добре знаят това, защото през времето са осмивали, но и са били осмивани.

Един от най-известните членове на Monty Python – Джон Клийз, има личен сблъсък с реалността през 2006 г., когато е на турне в Нова Зеландия. В свой подкаст по-късно той твърди, че е попаднал в "световната столица на самоубийствата".

Клийз не просто е разочарован от градчето Палмърстън Норт - абсолютно всичко там го е разочаровало толкова много, че комикът препоръчва Палмърстън само за кандидат-самоубийци, които нямат кураж. По-фрапиращото за акьтора е било тоталното неразбиране на хумора му от страна на публиката. За него това означава липса на вкус за хумора като цяло, но по-скоро става дума за различия в разбирането за смешно.

В Палмърстън не забравят думите на Клийз и ответният удар е нанесен 18 месеца по-късно. Местният комик Фредерик Даг разпространява теорията си, че градът трябва да отдаде дължимото на известния комедиант по подобаващ начин – като нарече бунището край Палмърстън на негово име.

В последствие на въпросното сметище се появява един знак, който гласи, че бунището е мемориал на Джон Клийз. Местната управа твърди, че няма нищо общо с това, но не прави усилия да го премахне и знакът още стои на бунището. Това прави Джон Клийз единственият човек на света, на когото е наречено цяло сметище.

Интересен факт е, че Клийз продължава турнетата си в Нова Зеландия, но никога не ходи в Палмърстън. През 2016 г. британецът отново е в страната, този път с колегата си от Monty Python Ерик Айдъл. Айдъл реши да се пошегува с Клийз като посети бунището край Палмърстън и дори публикува в социалните мрежи свои снимки до прословутия знак.

Чест прави и на Джон Клийз, че не коментира случая, нито се опитва да заведе дело срещу града. Как би могло звезда от Monty Python да се оплаче, че е станал жертва на грубо чувство за хумор?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види