Снимка: Caju Gomes

Виолетовите очи – невероятна генна мутация

В очите на човек може да се прочете всичко – емоции, чувства. Но те не само са огледало на душата, дават също информация за здравословното състояние. Всяка частица от ириса отговаря на определени органи и системи в тялото, а това е в основата на ирисовата диагностика.

В следващите редове ще стане дума за една невероятна проява на човешката природа, резултат от допусната грешка в разбъркването на генетичния коктейл – виолетовите очи, известна като синдрома или генезиса на Александрия. Върху цвета на очите влияе комбинацията от генотипове, а меланинът отговаря за степента на тяхното оцветяване. При хората с виолетови очи става дума за комбинация между червени пигменти и един синьо-сив тон в ириса, които съчетани, изглеждат виолетови. 

Когато децата са малки, очите им са в по-светъл нюанс. С възрастта те потъмняват, понеже количеството меланин се увеличава. На хората с този синдром обаче меланинът не се увеличава и започват да доминират червените пигменти. Тази мутация се среща главно при хора с много бял цвят на кожата.

Дължи името си на първия случай, регистриран в Англия през 1329 г. Тогава се ражда Александрия, чиито очи от синьо-сиви при раждането след известно време стават виолетови. Това причинява голямо безпокойство сред хората тогава, тъй като не намират обяснение за тяхната поява.  

Виолетовите очи са много привлекателни, но при хората с този синдром се забелязва също оскъдно окосмяване по лицето при мъжете, при жените - нередовни менструални цикли. Няма медицински доказателства, които да показват, че този цвят на очите се отразява върху визуалния им капацитет. 

Все още има малко информация за това заболяване и съответно различни мнения относно неговото съществуване. Няма и статистика, която да сочи колко хора в света страдат от него.

Възможно ли е обаче да се появят виолетови очи?

Истината е, че да, но няма нищо общо със спомената мутация. Виолетови очи обикновено се появяват при хора, страдащи от албинизъм, наследствено заболяване, което също засяга очите и кожата, заради нарушение в образуването на меланина. 

Има хора, които не са албиноси, но имат този любопитен и странен цвят на очите, като за пример постоянно се споменава актрисата Елизабет Тейлър. Всъщност нейните очи са били тъмносини и в зависимост от това как светлината е падала върху тях, те са изглеждали виолетови.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види