Снимка: Vyborg Museum

Откриха една от най-старите бордови игри

Миналия месец руски археолози случайно откриват тайно помещение в средновековен замък. Докато изследвали стаята, за чието съществуване до този момент само подозирали, те открили странен глинен предмет, който първоначално взели за тухла. Необичайното било това, че по едната му страна ясно личали геометрични линии и точки, които нямало как да се получат случайно. Тогава археолозите си дали сметка, че държат в ръцете си средновековна дъска за игра.

Замъкът е построен от шведи през 13. век, но оттогава многократно е реконструиран. Известен е като Виборгския замък и е разположен на малък остров във Финския залив в близост до град Виборг. Въпреки че е строен от шведи, замъкът е завладян от руската империя през 18. век, а през 1809 г. е част от Автономно велико княжество Финландия. Продължава да е част е от Финландия с след обявяването на независимостта през 1917 г. до 1940 г., когато след Съветско-финската война попада в границите на Съветския Съюз. Днес обаче замъкът носи единствено спомена от тези бурни времена, а стратегическото му значение съвсем естествено е отслабнало. От 1970 г. той е превърнат в музей и днес е една от най-големите туристически атракции по руско-финландската граница.

Снимка A. Savin

За наличието на въпросното тайно помещение уредниците на музея знаели от намеци и бегли описания, открити в стари документи. Точното местонахождение обаче станало ясно едва миналия месец, когато откритието било направо. В документация относно замъка, която датирала от 16. век, неколкократно се споменавало словосъчетанието "тайна къща", от която тръгвало стълбище, водещо към брега. Археолозите дори в момента проучват хипотеза, според която въпросният таен проход може да е всъщност път за бягство в случай на атака, който да води дори самия град Виборг, но това все още следва да се провери. Към този момент археолозите са изготвили триизмерен модел на скритото помещение и тайния проход в рамките на замъка, но все още не знаят къде е краят му.

Докато проучвали тайната стая, археолозите на музея във Виборг открили плочката, която всъщност представлявала странна бордова игра. Те заключили, че линиите, които наподобявали решетка, били нанесени с остър предмет, докато глината е била все още мека, а след това предметът е бил изпечен във фурна.

Играта, за която е била нужна плочката, всъщност е много добре позната и днес, а произходът отпраща към Римската империя. Тя има много имена по света, някъде я наричат "мелница", "каубойски шашки" или "танц за деветима мъже", а у нас е позната като "дама". Тя е подобна на шаха и шашките. Състои се от пресичащи се квадрати и малки фигурки, които на някои езици се наричат "мъже". Целта на играта е "мъжете" на единия играч да отвоюват пространството като влизат в битка с противниковите. Журналистът от "Нюзуик" Катрин Хинет описва правилата на играта така:

По време на играта всеки участник се стреми да вземе "мъжете" на другия, както това става в играта на шах. Когато един играч направи "мелница" или трима "мъже", подредени в линия по решетката на игралното табло, той получава като награда една от фигурите на опонента. Когато един играч остане само с двама "мъже", той не може повече да прави "мелница" и противникът му е обявен за победител. Оригиналната версия на играта включва по девет фигурки за играч, но съществуват и такива с три, шест и дванадесет, като всяка от тях предполага точно определена дъска. 

Владимир Цой, директор на музея в Виборг, определя дъската за игра като най-интересната находка от разкопките и проучванията, проведени по-рано през лятото. Изявлението му е доста смело, като се има предвид, че в началото на август на територията на замъка беше намерена кесия с десетина медни монети от 19. век.

Проучванията на средновековната крепост във Виборг започват в началото на ’30-те години на миналия век, но по онова време дейностите са били по-скоро опознавателни и не особено задълбочени. В годините след Втората световна война крепостта пък е била буквално неглижирана както от археолозите, така и от властите. В последните години много местни активисти и членове на неправителствените организации алармират, че замъкът е в окаяно състояние и много скоро може да започне да се руши необратимо. Добрите новини са, че международната банка за развитие БРИКС (асоциация, в която участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и ЮАР) вече е заявила готовност да опусне 1.8 милиарда рубли (около 25 милиона долара) за реставрирането на Виборгския замък.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види