Снимка: Pete Bellis

Домашните любимци страдат от пристрастяването ни към смартфоните

От пристрастяването към смартфоните страдат не само човешките отношения, но и отношенията на хората с техните домашни любимци, в частност отношенията с кучетата.

Кучетата може да се натъжат, когато техните собственици фокусират по-голямата част от вниманието си върху екрана на смартфона си. Британски ветеринари предупреждават, че това може да се изрази в промяна на тяхното поведение.

Кучетата се нуждаят от постоянна обратна връзка и от постоянно взаимодействие със собствениците си. Те искат да им се харесат, казва Йън Бут, ветеринарен лекар и основател на организацията Ветеринари на Обединеното кралство (VetUK).

Ние обаче сме обсебени от мобилните си телефони и тази зависимост от тях обърква важната връзка, която поддържаме с домашните животни, по-специално с кучетата и в по-малка степен с домашните котки, предупреждава експертът.

Без обратна връзка от хората, към които те са привързани, кучетата могат да станат по-тъжни и емоционално по-дистанцирани. 

Йън Бут припомня, че кучетата са свикнали техните собственици да управляват всяка част от техния живот. Хората ги хранят, показват им къде имат право да отиват и къде не, но ако хората постоянно са вперили поглед в смартфоните си, тази жизнена връзка се разкъсва и кучето преживява емоционален шок, обяснява специалистът.

Според данни на британската организация, наречена "Пречистване от цифровите технологии", възрастните прекарват средно на ден по 9 часа и 30 минути с поглед вперен в екраните. Това е повече време, отколкото те спят.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види