Снимка: Hans Reniers

Наистина ли топим мазнини, когато се потим?

Известно е твърдението, че когато тренираме и започнем да се потим, това означава, че "изгаряме" телесни мазнини. И съответно колкото повече се изпотяваме, толкова повече мазнини губим.

Вярно ли е това?

Ако някой се навлече с яке и пуловери, за да се поти и за кратко време изгори повече мазнини, или прекарва часове в сауната със същата цел, той не прави нищо друго, освен една ГОЛЯМА ГРЕШКА.

Какво става, когато се потим?

Когато тренираме или времето е горещо, температурата на тялото се повишава, което може да бъде опасно по същата логика, както, когато вдигнем температура. Какво правим тогава, прилагаме различни начини да я понижим и тялото да се охлади. Какво се случва, когато не вдигаме температура поради заболяване? За да се регулира температурата, потните жлези се активират и започваме да се потим. А какво съдържа потта? Със сигурност не са мазнини, а вода и минерални соли, които й придават солен вкус, като цинк, магнезий, желязо и др. Следователно потта не е нищо друго, освен загуба на вода, заедно със споменатите минерали. Важно е да се пие вода по време и след потене, за да се избегне обезводняването и тялото да функционира нормално. Щом потта се състои от вода и минерали, когато пием вода, всъщност възстановяваме  изгубеното количество при потене.

Но как да губим мазнини?

Преди всичко мазнините не "изгарят", а се окисляват, и това се случва, когато тялото търси енергията, необходима за тренировка или просто да функционира, така наречените "калории", които получава чрез храна и напитки. Всеки се нуждае, според теглото, размера и възрастта, от определени калории, за да живеят, така наречения "основен метаболитен процент".

Какво се случва по-нататък? Ако чрез диета се приемат по-малко калории от необходимите, организмът покрива липсващите от складираните в мастните депа. Следователно, за да губим телесна мазнина, трябва да се изразходват повече калории, отколкото консумираме ежедневно. Но как те изчезват? Не чрез изпотяване, както стана ясно. Тогава? Проучване, публикувано в британското медицинско списание British Medical Journal, разкрива, че изгубените мазнини се издишват, т.е. изчезват през дихателните пътища. Причината за това е химичният състав на мазнината - въглерод, водород и кислород. Когато тя се окислява, една част се превръща във въглероден диоксид (газ), който се отделя в процеса на дишане. Но да се върнем към вечната тема: отслабването. Основното нещо е да бъдете активни: спорт, ходене, танци и др. Изразходвайте енергия – това е много по-полезно, отколкото да дехидратирате и отслабвате тялото си. Здравословната диета също ще ускори този процес.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види