Снимка: Shutterstock

Най-любимото канибалско питие

Няма човек, който да е чел "Робинзон Крузо" и да не е изтръпвал при мисълта, че нощем като си легне отнякъде може да излезе Петкан дивака. Този най-известен в литературата канибал със сигурност си е пийвал кава кава. Не, това не е коктейл от прясна човешка кръв със сос "Табаско", нито името на новия албум на Дюран Дюран, а националното питие на Фиджи. И ако те е нямало в часовете по география, това е един великолепен и красив архипелаг, намиращ се в южната част на Тихия океан. Точно поради своята отдалеченост той е бил мечта, на много хора. Но бъдете внимателни! Предците на фиджийците са били канибали!

Поради тази причина най-посещаваното място на острова е гробът на известния канибал Рату Удре-Дре. Той е живял през 19. век и изял 900 човека. Завидно постижение, нали?! Фиджи се слави с това, че в магазините за сувенири се предлагат различни вилици – всяка от които е подходяща за консумацията на различна част от тялото. Както става ясно, гурме културата има стари корени в местното население. Но доброто хапване върви и с добри питиета. И днес в голяма част от курортите, кава кава се предлага на гостите при посрещането им в хотела. Време е да разгадаем тайната на древното канибалско питие.То се приготвя от корена на чушковидно растение.

Канибалската традиция е запазена до наши дни – около голям съд сядат момчета и момичета, условието е да имат много здрави зъби. Ентусиастите дълго време дъвчат парчета от корените и издават характерни пискливи звуци. В края на тази процедура изплюват парчетата в чинийка или върху бамбукови листа. Получената смес се залива с вода, след което се тъпче и накрая се изстисква. Резултатът от целия този ритуал е напитка с цвят на мляко с кафе. Вкусът й наподобява вино, но често е различен в зависимост от областта, в която е отглеждано растението.

Основните активни съставки в корена на кава кава са т. нар. калвактони. Данните от много от съвременните клинични проучвания сочат, че екстрактът от кава кава успешно намалява симтомите на тревожност и хроничен стрес. Експериментите направени до момента показват, че стандартизираният екстракт от кава кава започва да дава резултати още в края на първата седмица от терапията. Според изследване от 2015 г. ефектът от приема на кава кава е много сходен с ефекта на медикамента диазепам (валиум). Тъй като билката предизвиква близки с ефекта на диазепам промени в мозъчните вълни.

Екстрактът от билката освен настроението, подобрява и когнитивните функции. Този факт е от ключово значение, защото повечето лекарства, използвани за лечение на тревожност, като валиум, алпразолам или ксанакс, наистина повдигат настроението, но имат много негативен ефект върху познавателните способности, а в много случаи и върху поведението.

Пиенето на кава кава има доказано положителен ефект върху качеството на съня и скъсяване на времето, необходимо за заспиване. Този вълшебен храст има ефект дори при хронично безсъние, при което страдащият не може да заспи през цялата нощ.

Консуматорите на кава кава твърдят, че тя има халюциногенни свойства. В повечето случаи обаче напитката просто приспива, а лицето ви може да се вцепени. Като се замисля, ако съм на остров Фиджи, едва ли ще искам да спя, още по-малко да се разхождам по плажовете с вцепенено като на Петкан дивака лице. Цялото ми уважение към творчеството на Даниел Дефо и към канибалските традиции, но мисля да седна на бара и да си поръчам едно мохито.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види