Тоалетен стол от времето на Хенри VIII

Най-гадната професия, за която са се борили благородници

В миналото и сега за неприятните, противни, гнусни професии трудно се намират хора. Обикновено най-мръсната работа се върши от онези, които нямат друг избор, за да се препитават.

Но може ли да си представите, че за отблъскваща и зловонна работа могат да се конкурират най-елитни благородници?

Да, това е "Groom of the King's Close Stool", създадена по време на управлението на Хенри VIII, която може да се преведе като отговарящ за тоалетния стол на краля.

Преносимият стол винаги съпътства Негово Величество, заедно със съответните почистващи средства, вода и кърпи. За да се увери, че върши работата си с максимална ефективност, отговарящият за него също така има задължението да наблюдава отблизо кралската диета и самото хранене, да бъде на разположение по всяка време, за да може веднага да се погрижи за почистване на кралските задни части.

Тези отговорни задължения към краля се изпълняват от синове на благородници и знатни фамилии. Споделянето на такива интимни моменти с краля постепенно довежда до сближаването им с него и те често се превръщат в истински довереници и в някои случаи лични секретари. Един от най-известните е сър Хенри Норис, който служи по време на управлението на Хенри VIII. Но за съжаление животът на сър Хенри завършва трагично. Поради участие в дворцови интриги той е обвинен в прелюбодейство с Ан Болейн и обезглавен.

От монарсите, които особено разчитат на това лично внимание, е Джордж ІІІ, който назначава най-много изпълняващи тези задължения през своето царуване; общо девет, сред които е Джон Стюарт, който по-късно става министър-председател на Великобритания.

Длъжността "Groom of the King's Close Stool" продължава чак до 1901 г., когато крал Едуард VII решава да я премахне.

Интересно дали и днес щеше да има такъв наплив от желаещи за тази отговорна служба? Аз мисля, че - да, а вие?

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види