Снимка: Gras Grun

Наркотиците на древността

Употребата на наркотични вещества е била също толкова широко разпространена в древността, колкото е и в наши дни. Има данни за употреба на наркотици, най-често на халюциногени, заложена в религиозни ритуали на почти всички цивилизации от зората на човечеството. Извън мистицизма на старите изповедания наркотици с различна степен на сила са разпространени сред населението буквално из целия свят. Наистина е странно с какво хората са намирали да се надрусат преди 13 хил. години, например. А те са проявявали въображение, както ще видите от класацията по-долу.

Черна буника

Когато семената от това растение ферементират, от тях може да се направи напитка, подобна на бира.

Обичайно са го използвали лекарите, защото в по-големи дози консумиращият изпада в дълбок сън. Проблемът с него е, че може да причини страничен ефект като временна загуба на зрението. Още по-големият проблем е, че свръхдозата може да е смъртоносна.

Въпреки всичко Черната буника е било много разпространено растение в древния свят, но в 21. век то вече е на изчезване.

Питийските газове

Пития се е наричал Оракулът в древния град Делфи. А Оракулът всъщност са били жриците на гръцкия бог Аполон в планината Парнасус.

В целия античен гръцки свят се е знаело, че Оракула е в една пещера в планината и може да предсказва бъдещето. Ритуалът включвал вдишване от газовете в пещерата и изпадане в транс.

Учените все още не знаят дали питийските газове не са измислени, но все пак има монжество предположения за тях. Според различните теории Оракула е вдишвал етилен, бензол или метан. Ритуалът се извършва за последно през 393 г. пр. Хр.

Бетел

Бетел е наркотик, който е присъствал в културите на цивилизациите от Централна и Източна Азия през цялото време на съществуването им.

Първите доказателства за употребата на ядката арека от растението бетел са от остров Тимор в Тихия океан, отпреди през 13 хил. години.

Ядката трябва да се нареже, заедно с изсушен плод или тютюн и после да се завие с листо от бетел. После се дъвче като дъвка, която действа стимулиращо, а ефектът е разливане на топлина по тялото и повишена концентрация.

Бетел все по-рядко се употребява, защото оцветвява зъбите. Слюнката на дълго време употребявалите става ярко червена, като кръв.

Син Лотус

 

Едно красиво цвете с неподозирани възможности, което е било част от древната египетска култура. Според летописите консуматорите на син лотус са ставали разговорливи от него, но всъщото време се чувствали спокойни и релаксирали. Това се дължи на ефектите от синия лотус, които в далеч по-слаб вариант, приличат на MDMA или екстази. Интересното е, че хора, които пробват син лотус в днешно време, по-скоро заспиват непробудно.

Най-често синият лотус се вари на чай или течността се оставя в алкохол за 3 седмици, защото алкохолът усилва потентността на растението.

Самият Омир го споменава в своята "Одисея" и по специално за това как Одисей и хората му попадата на остров, където хората ядат син лотус. Двама от екипажа на героя се "закачат" и насила са били върнати в корабите. Херодот пък твърди, че на либийския бряг съществува народ, който има традиция в консумацията на син лотус.

Хармал

 

Интересното в този случай е, че хармал е познат в Азия, но и в Америка.

Химикалът хармин може да се извлече по химичен път от растението хармал. Останки от такъв химикал са били открити в косата на мумия между 800-1200 г. пр. Хр. в Чили.

Харминът е силен антидепресант, който може да се използва и като лекарство срещу треска. Той все още е популярен и семена от хармал могат да се открият в магазините в Близкия изток.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види