Снимки: Daily Mail

Океан от пластмаса в едно от бедняшките гета на Делхи

Абхая Сривастава, Франс прес

Това е канал, превърнал се в дълга ивица от пластмасов боклук - кошмарна и ежедневна гледка в предградие на един от най-замърсените градове в света, Делхи.

Пластмасовите торбички, опаковки от храни и други отпадъци бълва канал за отпадни води, който стига до бидонвила в Таймур Нагар.

Скитащи кучета, кокошки, кози и дори крави търсят храна в смрадта, сред която деца се опитват да открият футболни топки или пластмасови бутилки.

Тази година Индия е домакин на Световния ден за опазване на околната среда, отбелязван на 5 юни, като темата е "Справяне със замърсяването с пластмаси". Животът в Таймур Нагар предлага пълна нагледна илюстрация.

"Виждате колко лоши са условията тук. Задушаваме се под пластмасите", казва Бхола Рам.

Таймур Нагар далеч не е единичен случай в Делхи и много други индийски градове, затънали в отпадъци, най-вече пластмасови.

За Световния ден на околната среда Индия планира почистване на плажовете, изложба на зелени технологии, художествени прояви, с които да покаже готовността си да действа за решаване на проблема, както и икономическото си развитие.

Инженерът Раджагопалан Васудеван дори е разработил процес за преработка на пластмасите и използването им при строежа на пътища.

И най-бегъл поглед върху Таймур Нагар е достатъчен, за да добие човек представа за мащаба на предизвикателството.

 

Да живееш в ада

По официални данни Индия произвежда годишно 5,6 милиона тона пластмасови отпадъци.

През 2009 г. Делхи забрани пластмасовите торбички, а впоследствие разшири забраната за всички пластмасови опаковки и други пластмасови изделия за еднократна употреба.

Само че забраната не беше приложена, а найлоновите торбички продължават да са най-използваното средство за пренасяне на плодовете и зеленчуците, месото и други хранителни стоки.

Жителите на Таймур Нагар са свикнали със средата, в която живеят и като че ли са се примирили.

"Това е като да живееш в ада. Бедни сме и нямаме друг избор, освен да живеем и умрем тук", казва Шрипал Сингх.

Животът в този квартал обаче не винаги е бил толкова ужасен.

"Когато дойдох преди 40 години, водата от тръбите беше чиста. Районът не беше толкова замърсен, но с увеличаването на населението нещата се влошиха", разказва Сародж Шарма, майка на три деца.

През дъждовния сезон къщите може да се наводнят от отпадните води.

"Моята внучка непрекъснато е болна. Децата тук често пропускат училище, понеже са с диария или пристъп на малария", отбелязва тъжно Бирамбати Дели, докато прасета ровят в купчина нечистотии наблизо.

Сбутано между два скъпи жилищни квартала, гетото Таймур Нагар е едно от неприятните лица на индийската столица, което не се вижда от големите пътни артерии. Това е илюстрация на неравенството в една страна с избирателен икономически растеж, изоставила мнозина на произвола.

Индийският премиер Нарендра Моди обеща да изчисти страната преди края на мандата си през 2019 г.

Според неотдавнашно проучване на Световната здравна организация (СЗО) обаче 14 от 15-те градове с най-мръсен въздух в света се намират в Индия.

Делхи леко подобри позицията си в тази унизителна класация, след като от най-замърсен град през 2014 г. сега е на шесто място.

"Не вярвам някой ден градът да се изчисти", прогнозира Салу Шоудхари, който носи предпазна маска. "Никой не гледа на проблема сериозно, дори неговите жители, които ежедневно страдат от замърсеността му", казва той. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види