Натали Портман в Leon: The Professional (1994)

Звезден дебют

Първият филм винаги е много труден за актьора, защото е дълго чакан шанс. Когато камерите са включени и всички гледат актьора, настъпва часът на истината, а някои актьори успяват да го изпълнят с таланта си.

Ето някои добри примери в това отношение:

"Amores Perros", Гаел Гарсия Бернал

Филмът на Алехандро Гонзалес Иняриту от 2000 г. Представя една много характерна за края на 90-те история. Една автомобилна катастрофа оплита съдбите на няколко герои, попаднали в екстремен момент от живота си. Звучи като познат сюжет от други филми, но "Amores Perros" съдържа собствена стилистика в духа на латиноамериканското кино, но пречупена през визията на Иняриту.

Сред достойнствата на този филм изпъква изпълнението на дебютиращият актьор Гаел Гарсия Бернал. Иняриту му предлага ролята на кварталния тарикат Октавио, въпреки че до този момент Бернал се е снимал само в теленовели и късометражни филми.

Ролята е на момче от гетата на Мексико Сити, което иска да изкара пари от нелегални боеве с кучета, за да избяга с жената на брат си, а Бернал е повече от убедителен в превъплъщението си. 

"Amores Perros" също се представя повече от добре и получава номинация за Оскар за чуждоезичен филм.

Blood Simple, Франсис Макдорманд

Историята зад този филм вероятно е сред любимите на феновете на братята Коен. В началото на 80-те. Преди снимките братята живеят в една къща в Бронкс, заедно с актрисите Холи Хънтър и Франсис Макдорманд, както и режисьорът на хорър класиката "Evil Dead" - Сам Райми.

Когато са готови със сценария, двамата Коен предлагат главната женска роля на Холи Хънтър. Тя не може да приеме ролята в този момент и на свой ред я предлага на Франсис Макдорманд.

Нео-ноар филмът "Blood Simple" излиза през 1984 г. И е дебютен пълнометражен проект, както за самите братя Коен, така и за главната актриса Франсис Макдорманд. Интересен факт е, че оператор на филма е Бари Зоненфелд, който по-късно ще стане режисьор на филми като "Men in Black" и "Wild Wild West".

Очаквано или не, Франсис Макдорманд прави блестяща дебютна роля във филм, който сам по себе си прави силно впечатление. С "Blood Simple" братята Коен представят своята уникална кино визия и загатват как предстои да се развие кариерата им.

Освен това, те са впечатлени от играта на Франсис Макдорманд, а резултатът от това е дългогодишно сътрудничество във филми като "Fargo" и "Barton Fink".

Все пак Джоел Коен очевидно е харесал Франсис Макдорманд малко повече, защото двамата са женени от 1984 г.

Primal Fear, Едуард Нортън

Филмът на режисьора Грегъри Хоблит от 1998 г. е идеалната възможност за актьор като Едуард Нортън да разгърне многопластовия си талант.

Нортън наистина прави това с такъв размах, че буквално открадва филма от главния актьор Ричард Гиър. Още по-впечатляващо е, че дебютът на Едуард Нортън в пълнометражното кино е в една изключително трудна роля, в която се налага да премине във всички крайности на емоционалния спектър. 

Никой не може да спре актцора в "Primal Fear" и за изпълнението си той е номиниран за Оскар за най-добра поддържаща роля. За същото превъплъщение Нортън печели награда Златен глобус.

Leon: The Professional, Натали Портман

Не са много 12-годишните актриси, които могат да дебютират по подобен начин в голямото кино. Натали Портман обаче е звезда от малка и в този филм тя не е засенчена от величия като Гари Олдман и Жан Рено. Даже напротив - малката актриса блести със собствен блясък.

Самият филм "Leon: The Professional" от 1994 г. като цяло има своите приятни странности. Това е френски трилър/екшън, който обаче е на английски език, а главният герой е италиански наемен убиец. Всичко това е забъркано в добре познатата смес от американски екшън и европейско кино, която е запазена марка за режисьора Люк Бесон. 

В "Leon: The Professional" Натали Портман играе момиче, което попада под закрилата на професионален убиец и го убеждава да ликвидира убиеца на родителите й. Представянето на актрисата е толкова убедително, че човек наистина може да забрави, че на екрана играе дете, а не възрастен човек.

To Kill A Mockingbird, Робърт Дювал

Филмът от 1962 г. на режисьора Робърт Мълиган е призван да постигне и дори да задмине международния успех на едноименната книга на Харпър Лий.

Преди "To Kill A Mockingbird" Дювал участва само в телевизионни и театрални продукции. Именно покрай театъра той се запознава със сценариста Хортън Фут и това познанство се оказва решаващо. Фут не просто препоръчва актьора за важна роля във филма, двамата си сътрудничат в други проекти години наред.

Изпълнението на Дювал като Бу Радли изисква дълбочина, защото персонажът е тайнствен мъж, който рядко напуска къщата си, но накрая доказва своята смелост и добрина. Дювал приема предизвикателството и напълно се "разтваря" в героя.

С този завладяващ дебют актьорът си отваря портите към Холивуд, а другият голям печеливш е главният актьор Грегъри Пек, който печели Оскар за своята роля. Филмът пък донася на създателите си още две награди на Академията.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види