Източник: BBC

Колумбийско момиче живее без една трета от мозъка си

Когато неврологът Максимо Цимерман вижда томографията на мозъка на Габриела, решава, че става дума за момиче, приковано на легло, без възможност да общува и лишено от емоции.

На деветгодишното дете от Кали, Колумбия, липсва почти целият фронтален лоб или повече от една трета от сивото вещество, т.е. то разполага частично с площта, отговаряща за съзнанието, паметта, взимането на решения, движението, речевата дейност. Но след среща с него през 2016 г. аржентинският лекар остава изненадан, че Габриела говори и се движи самостоятелно.

Не само той е изумен.

"Никога не съм виждал подобен случай, доколкото ми е известно, той е абсолютно уникален", категоричен е чикагският невролог Maрсел Meсулем, автор на книгата "Поведенческа и когнитивна неврология.

На какво се дължи тази уникалност?

Киста, пълна с течност

Катрин Гутиерес, майка на Габриела, разказва, че дъщеря й прохожда на 23 месеца и проговаря на три години, относително късно в сравнение с другите деца. В този период започва да посещава детска градина, но е буйна и агресивна.

Майката я води на лекар и ядрено-магнитният резонанс показа, че "областта, съответстваща на фронталния мозък, е пълна с гръбначномозъчна течност". Деформацията засяга способността за концентрация и когнитивен контрол и е налице почти пълна загуба на челни връзки", обяснява проучване на случая на Габриела, публикувано в научното списание NeuroImage: Clinical, в което участва и аржентинският невролог.

Лекарите смятат, че кистата в челния лоб се е образувала между 15-та и 30-та седмица от бременността, но не могат да определят защо се е появила точно на това място.

Сякаш имам две дъщери

Преди две години и половина състоянието на момичето се влошава, то става още по-агресивно към околните и към себе си, импулсивно, емоционално, нестабилно, с поява на халюцинации. Майката споделя, че сякаш има две дъщери: "Понякога е много добра, разбира какво й говоря, но в следващия момент напълно се променя, държи се зле, агресивно". Тогава Катрин се свързва с Института по когнитивна неврология в Аржентина, където работи д-р Цимерман.

Пластичност на мозъка

Според д-р Цимерман момичето е "със запазени функции: разбира, може да изрази себе си, да каже какво иска, има целенасочена дейност, извършва действия, които изискват познавателни способности."  

Не може да чете, но рисува.

Майката казва, че "тя не говори перфектно, но все пак говори и всичко се разбира. Ходи и дори танцува".

Лекарите, прегледали Габриела, стигат до следното заключение, публикувано в NeuroImage: Clinical: " Детето е със запазено съзнание, памет, говор, пространствена ориентация и капацитет за социално общуване, макар и частично намалено. Въпреки дефицита в тези способности, те не са толкова мащабни, колкото предполагахме."

За д-р Месулем фактът, че Габриела губи едни функции, но запазва други, показва "пластичността на мозъка", способността му да се реорганизира по възможно най-добрия начин.

"Не всички функции на фронталния лоб са изчезнали, някои са се запазили в резултат на тази пластичност. Това показва, че мозъкът има капацитета да превключва", казва неврологът от Чикагския университет.

Атипични връзки

Според изследването мозъкът на Габриела е "с атипични връзки" в слепоочния, теменния, тилния лоб и в малкия мозък.

"Най-интересното, което видяхме, е, че открихме връзки на остатъка от фронталния лоб със сектори, които се намират зад него. Просто при нея функционира друга система на връзки в мозъка. Случаят на Габриела е адаптивно мозъчен феномен", споделя д-р Цимерман.

"Ние го изучаваме, за да можем да генерираме нови връзки, например една функция на фронталния лоб като речта да се премести в друга област на мозъка", казва той. "Мозъкът на това момиче е невероятен случай - нови области поемат функциите на повредените или на отсъстващите такива".

Относно бъдещето на Габриела д-р Месулем се съмнява, че тя ще достигне нивото на развитие на другите деца на нейната възраст. "Макар че мозъкът й е запазил важни функции, тя е тежко инвалидизирана", казва той.

Д-р Цимерман от своя страна се въздържа от категорично мнение по въпроса дали Габриела ще бъде самостоятелна и независима в бъдеще. "За момента само мога да кажа, че тя е едно очарователно момиченце".

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види