Източник: Alternative Daily

Нова надежда за страдащите от косопад

Екип от британски изследователи откри, че лекарство за лечение на остеопороза може да се използва в борбата с плешивостта.

Учените от Центъра по дерматологични изследвания на Университета в Манчестър, ръководени от д-р Нейтън Хоушоу, доказват в лабораторни изследвания, че компонентът, наречен WAY-316606 оказва невероятен ефект върху растежа на космените фоликули. Експериментите сa извършени върху фоликули от скалпа на 40 мъже, дарени за трансплантация на коса. Те потвърждават, че споменатият компонент намалява въздействието на протеина SFRP1, който действа като спирачка за растежа и развитието на много тъкани, включително на косата. Следователно при ограничаване на тази "спирачка" фоликулът расте повече. Заключенията от проучването са публикувани в специализираното списание PLOS Biology.

Изследователите вярват, че външната обработка на човешкия скалп със съединения, подобни на WAY-316606, може да стимулира растежа на косата без да причинява други странични ефекти. Остава да се проведат клинични тестове на прилаганото лечение, за да се проследи неговото въздействие и краен ефект върху хората.

Андрогенната алопеция е често срещана форма на косопад както при мъжете, така и при жените. При мъжете предната космена линия се измества назад, а косата на темето оредява, а при жените се наблюдава характерно оплешивяване, започващо от най-горната част на скалпа, но за разлика от мъжкото предната част обикновено не се засяга.

Според данни на британското министерство на здравеопазването (NHS), от мъжка алопеция, най-честата причина за загуба на коса, страдат около 50% от мъжете над 50 години.

В момента има само две лекарства за лечение на андрогенна алопеция: миноксидил, предписван за мъже и жени, и финастерид само на мъже.

И двете лекарства имат странични ефекти и не винаги са ефективни. Така че онези, които не могат да се примирят със загубата на коса, прибягват до присаждане на космени фоликули.

"От психична гледна точка косопадът е често срещано разстройство и може да причини значителни щети на емоционалното здраве, преди всичко загуба на самочувствие. Предстоят още изследвания, преди новото лекарство да бъде използвано от хора. Може да се каже, че прилаганите досега лекарства работят малко на случаен принцип, няма такива, които да са универсално ефективни. Ето защо всяка нова стъпка в това отношение е много вълнуваща, защото дава на хората потенциални алтернативи за лечение", заяви говорител на асоциацията на британските дерматолози.

по BBC

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види