Rock in Roma

Фестивалите на лято 2018

Лятото почти дойде, а за поредна година европейските фестивали ще изкушават с редица любими изпълнители. Концертното лято на 2018 г. ще е натоварено за феновете, защото из целия континент има интересни събития. Ние ще разкажем какво ще се случва на няколко от тях, с акцент върху тези, които са по-близо до България.

Pohoda, Slovakia (5 юли – 7 юли)

Хедлайнери: The Chemical Brothers, St Vincent, Little Dragon, Зиги Марли, Родригез

Този словашки фестивал има богатата история на едно успешно събитие. То е започнато през 1997 г. от Михал Кашчак и Марио Мишна, които с времето разработват проекта от слабо известен фест на местния стадион до европейско събитие, което заема цяло летище.

Фестивалът се провежда всяка година в град Тренцин, който е на 120 километра от словашката столица Братислава. От 2004 г. сцените на Pohoda се разполагат на старо военно летище в долината на река Вах, а мястото е оградено от три страни от планини и предлага красива гледка.

Фестивалът предлага както огромно разнообразие от артисти в различни жанрове, така и добра организация на място. Цената на билета варира между 20-85 евро, според условията, които търсите.

Rock in Roma (20 юни - 14 юли)

Хедлайнери: The Killers, Parkway Drive Джеф Бек, Роджър Уотърс, The Chemical Brothers

Събитието в италианската столица е един от най-известните рок фестивали в Европа. Rock in Roma определно е изживяване, което е по-различно от подобните му, защото продължава почти един месец и по-този начин представя много повече артисти от цял свят.

Билетите за Rock in Roma варират, като например за The Killers са по 53 евро, а за The Chemical Brothers – 66 евро.

Colours of Ostrava (18 юли - 21 юли)

Хедлайнери: N.E.R.D, Джос Стоун, Грейс Джоунс, Jessie J

Това със сигурност е едно от най-интересните предложения в тази класация. От 2002 г. този чешки фестивал се провежда всяка година в Острава, но през 2012 г. събитието се мести в покрайнините на Долни Витковице. Интересното е, че Витковице е изоставен индустриален комплекс от мини и металургични мощности, който днес е част от Европейското културно наследство.

Заради миналото на Витковице фестивалът черпи една неподозирана индъстриъл атмосфера на цялото изживяване. В допълнение към това, програмата на Colours of Ostrava предлага какво ли не сред всичките над 350 музикални изпълнения, уъркшопи, театри и арт инсталации. Общо откритите и закрити сцени на фестивала са 21.

Сред другите плюсове на Colours of Ostrava е неговата достъпност – събитието е на три спирки с трамвая от центъра на Острава. Така че посетителите на фестивала имат възможност и за културен туризъм в града или до замъка Острава.

Цената на билета за Colours of Ostrava за 4 дни е 122,04 евро, а за 1 ден – 81,22 евро.

Sziget Festival (8 август - 15 август)

Хедлайнери: Лана дел Рей, Gorillaz, Кендрик Ламар, Arctic Monkeys, Лиам Галахър

Това е един от най-големите фестивали в Европа, а тази година списъкът с изпълнители е пълен с някои от най-известните имена в съвременната музика.

Sziget започва като студентско събитие през 1993 г., а на следващата година се провежда под названието Eurowoodstock, защото включва изпълнители от оригиналния американски Уудсток през 1969 г. С времето славата на този фестивал на един остров насред Дунав започва да се носи от уста на уста сред феновете в Европа.

В наши дни Sziget събира в Будапеща над 1000 артисти от цял свят, а през 2016 г. събитието отбеляза собствен рекорд за посещаемост - 496,000 посетители от 95 различни държави.

Цените на билетите за фестивала варират, но например общ билет за изпълненията на Лана дел Рей, Кендрик Ламар и Gorillaz е между 144-230 евро, в зависимост от мястото.

EXIT Festival (12 юли - 15 юли)

Хедлайнери: Давид Гета, Грейс Джоунс, Fever Ray, Мигос

За това събитие в Нови Сад едва ли има толкова да се разкаже на българския фен. Голям фестивал, който всяка година привлича както известни изпълнители, така и по-ъндърграунд артисти. Предимствата на този фестивал, разбира се, са безбройни - близо е до България, не е скъпо колкото на фест в Западна Европа, типично по сръбски има изобилие от храна и пиене, а публиката винаги е на ниво.

Комбинациите за билети за EXIT през тази година са различни, но единичният пропуск е 125 евро, а за кемпа - 55 евро.

Secret Solstice (21 юни – 24 юни)

Хедлайнери: Slayer, Bonnie Tyler, Skream

За финал преставяме един фестивал, който се провежда чак в... Исландия. Secret Solstice е изключителен фест в Рейкявик, който не просто предлага голямо разнообразие от изпълнители на всичките си 5 сцени. Организаторите са се постарали да използват максимално природните и културни дадености на острова.

Така посетителите имат възможност да посетят исландската столица или да се насладят на красивата природа на острова. Междувременно Secret Solstice предлага събития като DJ парти в глетчер.

Или пък ексклузивен концерт за малцина избрани фенове, които минават през тунел в планината, който е изкопан от лава, за да стигнат до сцена за таен концерт в една пещера.

Цената за билета е 175 евро.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види