Снимка: Getty Images

Четири сценария за изборите във Венецуела

Мария Изабел Санчес, Франс прес

Николас Мадуро е основният фаворит на президентските избори във Венецуела, но в съсипаната страна, която е все по-изолирана в международен план, не бива да се изключва и изненадваща победа на неговия съперник Хенри Фалкон.

Само агенцията за проучване на общественото мнение Datanalisis поставя двамата кандидати наравно. Delfos дава предимство на действащия президент с подкрепа от 43 на сто от от обявилите, че имат намерение да гласуват, срещу 24 на сто за неговия съперник, а институтът Hinterlaces му дава още по-голяма преднина, с 52 на сто срещу 22 на сто за Фалкон.

Изборите се развиват под подозрителния поглед на голяма част от международната общност, която предупреди, че няма да признае резултатите, и заявява, също като опозицията, че изборите не са нито свободни, нито прозрачни.

Преизбиране на Мадуро при ниска избирателна активност

Това е най-вероятният сценарий според анализаторите, предвид умората на избирателите и призива за бойкот на основната опозиционна формация - Коалицията на демократичното единство.

В този случай "ще бъдат наложени нови санкции, не само от САЩ срещу петролния сектор, а и от ЕС и от латиноамериканските страни", обяснява пред АФП анализаторът Диего Моя-Окампос от британската корпорация "IHS Markit".

Вашингтон разполага с ефективно средство за натиск, защото САЩ купуват една трета от венецуелския добив на суров петрол, около 1,5 милиона барела на ден. Обаче Венецуела, която получава 96 на сто от приходите си от петрола, вече е класифицирана в състояние на частичен дефолт, също както и петролната й компания PDVSA.

Това би задълбочило икономическата катастрофа на страната, която очаква да приключи 2018 г. с инфлация от 13 800 на сто и 15 на сто спад на БВП, според Международния валутен фонд.

"При нов мандат Мадуро, който е смятан за нелегитимен, няма да има възможност за маневриране, нито в областта на международните финанси, нито в дипломацията", смята Андрес Канисалес, експерт по политически комуникации.

Преизбиране на Мадуро на фона на подозрения за измами

Много вероятно е Хенри Фалкон да подаде сигнал за измами. "Има всички условия правителството да манипулира процеса на гласуване и може да се смята, че и резултатът може да бъде фалшифициран", смята политологът Луис Саламанка.

В резултат международната реакция може да бъде по-остра и да включва "налагане на санкции на високопоставени лица и дори на техните семейства, замразяване на средства в различни страни, финансово ембарго на венецуелската петролна компания (PDVSA) от страна на САЩ", смята Канисалес.

Анализаторът Хуан Мануел Рафайи не изключва победа на Фалкон, но "проблемът е, че тя няма да бъде призната" от венецуелските власти, които ще предпочетат да обявят преизбирането на Мадуро.

Председателят на Datanalisis Луис Висенте Леон се опасява, че в такъв случай страната може да стане "автократична и много по-репресивна, включително в редиците на чавистите", с надвиснала опасност от експлозия при тежки санкции.

Редица експерти смятат, че в този случай Учредителното събрание може да наложи еднопартийна система, подобна на тази в Куба.

Фалкон губи, но с приемлив резултат

Съперникът на Мадуро се изправя пред правителство, което е в позиция на силата в селските райони и следователно Фалкон е малко вероятно да спечели, подчертава Моя-Окампос.

Политологът Майкъл Пенфолд отбелязва, че Хенри Фалкон не е успял да въодушеви нито поддръжниците на опозицията, нито разочарованите чависти.

"Той се бори срещу среда с много ниска избирателна активност", отбелязва Саламанка.

Но въпреки силно разделената опозиция, Хенри Фалкон би могъл, губейки с достоен резултат, да стане, според Канисалес, новия "политически ориентир" на противниците на Мадуро на следващите избори.

"От броя на гласовете, които Фалкон спечели, ще зависи дали Мадуро ще го смята за опозиция, с която ще се разбира, за събеседник на правителството. Това би предизвикало по-голям конфликт в Коалицията на демократичното единство", смята Луис Саламанка.

Фалкон печели и победата му е призната

Това е малко вероятно, освен ако гласува голяма част от населението, според мнозина експерти. И ако третият кандидат, евангелисткият пастор Хавиер Бертучи, се оттегли, за да му отстъпи гласовете.

Ако той спечели, "страната ще започне бързо процес на икономически и политически преход", предсказва Майкъл Пенфолд.

Според Луис Висенте Леон опасенията на чавистите от санкции може да окажат натиск за признаване на евентуална победа на Фалкон.

Международната общност би подкрепила преговори между всички политически сили, които да доведат до преходно правителство.

Точно обратното, Коалицията за демократично единство би се оказала в губеща позиция, "след като заложи на бойкотиране на вота", смята Канисалес. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види