Източник: Reddit

Как се ражда Мики Маус

Уолт Дисни създава първaта си рисунка, когато е на четири години. Използвайки смола и пръчка, той рисува къща на стената на собствената си къща. После заради своята "картина" той се оплаква от родителите си. След няколко години той ще започне да продава своите рисунки на съседи, които след няколко десетилетия ще ги изложат на търгове. Уолт е роден в бедно семейство и от ранна възраст се налага да свиква с трудностите. Още на 8 години му се налага да започне да работи, за да печели пари. В продължение на няколко години става в 3:30 сутринта и да разнася вестници. При това положение училището съвсем естествено остава нещо на заден план. Твърде малък Уолт се оказва в света на възрастните и заради това светът на комиксите естествено се появява като негово фикционално спасение.

Бащата на Уолт не споделяше страстта на сина си, считайки рисуването за форма на безделие. Въпреки това не успява да спре сина си да се присъедини към Института по изкуства в Чикаго. Това, което се случва като по учебник, е, че ученето разочарова Дисни и той няма търпение да приключи с института, за да може да се отдаде наистина на рисуването така, както го разбира.

След дипломирането си Дисни с много трудности си намира работа като художник на рекламни плакати в една фирма в Канзас. Разбирайки, че на това място няма никаква перспектива за израстване, Уолт решава да напусне и да опита късмета си в Холивуд, където вече се е  установил брат му Рой.

Във "фабриката за мечти" Уолт Дисни пристига с 40 долара в джоба си. Освен няколко рисунки и един готов анимационен филм, художникът няма какво да покаже на местните продуценти. Тогава той съчетава ресурсите си с Рой: братята вземат 500 долара назаем и създават свое филмово студио, състоящо се от една камера в гаража на техния чичо. Така на бял свят се появява Disney Brothers Cartoon Studio, което по-късно ще се нарича Walt Disney Company.

Братята Дисни отново преживяват крах след като продуцентът на "Освалд Щастливия заек" – предшественикът на Мики, успява да извоюва за себе си правата за филма.

Мики Маус първоначално е създаден като заместник на Освалд Щастливия заек. Ранният външен вид на Мики всъщност до голяма степен прилича на този на Освалд. Когато Дисни поисква по-висок бюджет за своите филмчета за Освалд, той е уволнен, а от Юнивърсъл наемат други художници да рисуват заека. От този момент нататък Дисни винаги се старае да обезпечава правата на героите, които неговата компания създава.

Поставена на ръба на финансовия фалит, компанията Disney Brothers Cartoon Studio има нужда от нови, собствени лица, които да обезпечат по-нататъшното й съществуване. Именно така се появява образът на Мики, който Уолт Дисни е създал случайно малко по-рано, докато се вози във влак. Първоначално той смята да кръсти героя си Мортимър Маус, но жена му го убеждава, че името звучало прекалено претенциозно, което кара Уолт Дисни да се спре на по-благозвучното и семпло Мики. Името Мортимър по-късно е използвано за друг герой в сериите за Мики, чичото на Мини Маус.

Първата поява на Мики и Мини - неговата приятелка, във вестник е през 1923 година, а първата им поява в анимационното филмче Plane Crazy на 15 май 1928 г. Серията е сърежисирана от Уолт Дисни и Уб Айуъркс, като Айъуркс е и главният аниматор. Филмчето е създадено за 6 седмици.

Големият успех идва през 1929 г. с филма "Забавна симфония", в която за първи път в анимация се въвежда техниката "Техниколор". През 1932 година Уолт Дисни получава свой "Оскар" за първия цветен филм "Цветя и дървета". От този момент нататък общо взето всеки филм на Walt Disney Company в продължение на четири десетилетия ще бъде носител на Оскар. През всички тези години Дисни се ръководи от идеята, че трябва да се създаде анимационен, фикционален свят, който обаче да е общо пространство за деца и възраст и да не разделя едните от другите. Така на 17 юли 1955 г. в Калифония, Анахайм, се открива първият Дисниленд, който пресъздава анимационните филми на Дисни, създадени до момента. По-късно Уолт ще каже, че Дисниленд никога няма да бъде завършен, а ще се разширява заедно с човешката фантазия. Защото, както самият той е обичал да повтаря "Ако можеш да си го представиш, значи можеш и да го направиш."

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види