Снимка: Viral Talks

Игрите на Древния Рим

Игрите на Древния Рим вероятно са едно от най-пищните и (надявам се) невъобразими в днешно време примери за това колко жестока може да бъде човешката нужда от зрелища. Ето няколко от тях, за които запазените сведения са доказателство, че понякога миналото трябва да бъде освидетелствано:

Играта

Хората, които организирали римските игри, понякога измислили доста странни идеи. Едно такова извратено изобретение било устройството, наречено "petaurua". Това била гигантска люлка, която можела да вдигне хората във въздуха на 5 метра височина. В такива люлки слагали престъпниците, съблечени голи и със завързани зад гърба ръце. След това люлеели хората известно време, а под люлките пускали диви животни, които се опитвали да уловят живата си плячка. Накрая пускали люлката и зверовете разкъсвали хората.

Голият император и дивите животни

Император Комод е бил голям фен на игрите. Поради любовта си към спорта и развлеченията (а вероятно и поради психическо заболяване), той обичал да се бие гол на арената на Колизеума с различни животни. Голият император убивал всякакви екзотични видове като лъвове, щрауси, хипопотами, слонове и жирафи. Също така понякога излизал на арената срещу хората, но не ги убивал. В крайна сметка той умира от заговор срещу него, задушен в банята на своя треньор по борба.

Диви животни - изневиделица

Животните, които се появявали на арената на Колизеума, не винаги се освобождавали от клетките, за да минат през специално предназначената за това порта. Самият Колизеум е проектиран с множество входове и асансьори, които да издигнат животните от подземията до арената, така че те да бъдат освободени и да нападнат престъпниците по най-неочакван и нескучен за публиката начин.

Джуджета и мечове

Комод имал и други удоволствия, които изразявали в още по-голяма степен болната му психика. Така например понякога вместо животни, той събирал на арената джуджета, на които давал мечове и организирал битки до смърт, в които трябвало да остане само един оцелял. Понякога това извършвал и с хора, които считал за недъгави или които просто не харесвал по някакъв външен белег.

Смърт и мистика

В Колизеума за публиката се организирали сцени, вдъхновени от митологията на Древния Рим. Но това не били литературни произведения, изпълнявани от актьори, а масови убийства с осъдените престъпници в главните роли. Например, някой от престъпниците били разпъвани на кръст и разкъсвали коремите им, след което на сцената пускали мечки.

Днес това са само приказки, които обаче от време на време по ужасяващ начин приличат на мъченията, които хората са организирали в т.нар. модерни времена на двайсети век. Вероятно някакъв ненаучен урок за спектъра на човешката психика има хищния навик да се повтаря.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види