Пивовари произведоха бира от древността
Канадски университетски преподавател обединили силите си с пивоварна, за да бъде произведена бира от 4 век. Целта била да се опознае методът за производство на бира в древността.
"Напитката се оказа прекалено кисела за моя вкус - поясни Мат Гибс, специалист по древногръцка и древноримска история в университета на Уинипег в Манитоба. - Това бе част от експеримент, който целеше да се установи до каква степен небцето ни се е променило с годините, тъй като сега има прекалено много захар във всички храни."
Гибс и пивоварната "Барн Хамър" от Уинипег ползвали рецепта, съставена от алхимик в Египет през 4. век. Те смлели на ръка ечемичено брашно и добавили вода, за да произведат квасени хлебчета. Били им нужни 18 часа, за да може хлебчетата да бъдат изпечени на бавен огън и ензимите в маята да останат живи.
"Днешните пещи загряват много силно", отбеляза Гибс. Той поясни, че цял ден включвал и изключвал пещта, за да може хлебчетата да бъдат изпечени на ниска температура. След това те били залети с вода и оставени две седмици в контейнер за ферментация, като първо заприличали на суроватка, преди крайният продукт да придобие златист цвят.
"Резултатите не бяха толкова лоши, но това нямаше истински вкус на бира, какъвто описват повечето хора", заяви съсобственикът на пивоварната Брайън Уесткот. Гибс бил изненадан, когато констатирал, че методът за производство на бира се е променил съвсем малко през вековете в сравнение с днешното й занаятчийско производство.
по БТА