Снимки: Официална Facebook страница

Дъга по върховете на Перу

Природата не спира да ни изумява. Тя е многолика и сложна. Превъплъщенията на нейното могъщество от заснежени планински върхове през розови езера и тропически гори до пустинни пейзажи, граничещи с фантастичното, пораждат непрестанно желание за пътуване и преоткриване на чудни гледки. Най-ярките й представители несъмнено са тези, съчетали в себе си неизмеримото очарование на цветовете.

И след като открихме дървото с цветове на дъгата и реката с цветовете на дъгата, идва ред на перуанската планина Vinicunca, съчетала в своите релефни форми цветове от тюркоазено до лавандулово, през цвят на кестен до отразяващи слънчевите лъчи нюанси на златното.

Всъщност в буквален превод името на планината означава "планината със седем цвята".
Тя е едно от най-забележителните геоложки открития в света и се счита за свещен символ от местните перуанци. Освен това е ежегодно средище на фестивала Star Snow, организиран и посещаван от поклонници от Кечуа. Събитието се състои седмица преди фестивала на Корпус Кристи.

Vinicunca се издига на височина 5200 метра и се намира на около 100 км от големия перуански град Куско. Не е лесно човек да я достигне, за да се наслади на невероятната гледка, тъй като откриването й коства няколкодневен преход по склоновете на перуанските Анди през Куско, за да се достигнат върховете на Vinicunca. Но гледката в хубаво ясно време определено си заслужава усилията. Посетили свещената перуанска планина обаче предупреждават, че в дъждовно или още по-лошо – снежно време, преживяването може да се намира на границата между екстремно и значително опасно.

Територията е богата на геоложки невероятности, като започнем от издигащите се гранитни скали до ледници, ерозирали в огромни долини и варовиковата "гора" наоколо.

Тъй като Андите са сложна планинска верига, простираща се на южноамериканския континент, движението на плочата Наска, намираща се под континента предизвиква издигането на веригата и води до силна вулканична дейност. Това от своя страна предизвиква възникването на рядко срещано разнообразие на минералогия в Андите. Това е и причинителят на фантастичната гледка.

Планината с цветовете на дъгата дължи своето магическо оцветяване на съдържащите се в нейните слоеве и взаимодействащи помежду си минерали и метали под влиянието на атмосферните влияния. Разноцветните й линии представляват утаечни пластове, образували се по релефа в резултат на ерозия. Червеното оцветяване на седиментните слоеве се дължи на ръжда в железния оксид. Излагането му на кислород и влага предизвиква процеса и, съответно – оцветяването. Разместването на тектонските плочи в района пък е причината за "раирания" вид на планинските склонове. Съдържанието на окислен лимонит пък води до кафеникавите оттенъци на песъчинките. Яркожълтото се дължи на железния сулфид. А наличието на минерала хлорит оцветява утайките в различни нюанси на зеленото в зависимост от концентрацията си на места.

 

Ако сте късметлии да я видите на живо, обхващайки с поглед релефа на Vinicunca, вие всъщност ще наблюдавате резултата от милиони години история и непрестанните химични процеси, протичащи по и под повърхността й. Планината е открита за туризъм едва преди 3 години, но вече е популярна туристическа дестинация. И все пак, ако се появи възможност да посетите мястото, се подгответе добре, защото изживяването е нещо много повече от спиращи дъха гледки и Instagram постове.

Оказва се, че наистина е възможно да останете без дъх, без дори да сте достигнали заветната точка – туристи, посетили дестинацията, съветват в никакъв случай да не се впускате в изкачването на подобни височини, без да сте привикнали към въздуха на височина от над 5000 метра, да сте се екипирали с топли дрехи и подходящо за планински преход оборудване. И не забравяйте да проверите прогнозата за времето в района.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види