Снимка: Sebastian Leon Prado

Поглед в бъдещето

Бъдещето е необозрима вселена от възможности и вероятности. Надникваме в него всеки ден, докато пием сутрешното си кафе и правим планове за деня. Надникваме в него, докато мечтаем за кариера, къща или деца. Докато чертаем мислено планове за идеалната сватба, перфектното пътешествие или дълго бленуваното повишение. Едни му казват "да погледнеш в перспектива", други обаче съвсем преднамерено се изкушават не просто да поглеждат в бъдещето, а да бъркат с пръст в него и да го чоплят чрез свръхестествени и екстрасенски сили.

Изкушението да разбереш какво ти е "писано" е огромно. Склонни сме да изпитваме угризения дори за неща, които все още не сме дръзнали да реализираме в живота си.

"Да се омъжа ли за него?", "Да приема ли онази работа?", "Ще имам ли деца?"

Както ясновидките обичат да казват – "щом си тук, значи нещо те тревожи". Посещението при ясновидец обикновено е мотив, прикрит зад любопитство към бъдещето и това е тревога. Угризения, вина, стрес и притеснение за нещо, което предстои, или за нещо, което се страхуваме, че няма да се случи. Несигурност. Психолозите твърдят, че хората, склонни да се увличат по посещения при ясновидец, са несигурни и малко склонни да отстояват и преследват плановете си за бъдещето. Страхуват се от собствените си решения и от въздействието им върху развоя на събитията. Но лошите последствия са напълно възможни. И докато за едни потвърждението на екстрасенс, че са тръгнали в правилната посока може да бъде стимул да продължат, за други липсата на такова може да обърка плана значително. В популярен български форум множество от мненията потвърждават тезата, че посещението при "гледачки" се прави с цел успокоение. Други – от любопитство. Трети безкомпромисно отсичат, че подобно нещо не би оправило живота им – "Колко по-удобно е, когато не можеш да се справиш с нещо, защото нямаш достатъчно способности, амбиция и т.н. да се оправдаеш с направена магия, уроки и др., вместо да потърсиш причината в себе си."

Могат да програмират ума ви

Човешкият ум е мощно оръжие, но с него трябва да се действа разумно. Ако вие сте вложили енергията и цялата си мотивация в правилната посока, можете да го постигнете. Психолозите обаче твърдят, че предсказание на ясновидец може да обърка подсъзнателната ви способност да вземате решения. Прогнозата за дадено бъдещо обстоятелство може да повлияе върху това дали възприемате нещо като хубаво или лошо, независимо дали тя е положителна или негативна.

Успешните хора не посещават ясновидци

Независимо дали избраният от вас гадател разполага с доказана дарба да предсказва бъдещето, склонността ви да му се доверите според психолозите говори, че сте нерешителни, стеснителни или страхливи от непредсказуемото. Вероятно смятате, че това ще ви доведе до лесно решение на проблемите или ще ви насочи правилно. Но по този начин вие отстъпвате контрола върху собствените си емоции на друг човек и подчинявате на неговите думи и способности вземането на важни решения за своето бъдеще.

Поемете контрола върху бъдещето си

Той е ваш. Редно е и да остане такъв. Обикновено освен тревогите се оказва, че имаме и по някоя магия, която срещу три сеанса на недостатъчно скромна сума могат да бъдат развалени. Поддадете ли се на подобно нещо, вие декларирате отказ да се борите срещу несправедливостта, изпречила се срещу вас. Декларирате безсилие и насочвате мислите си в негативна посока. Капитулирате и отстъпвате управлението на съвсем непознат човек, който да реши вместо вас. Който да ви излекува.

Страх и почитания към магическите сили

Ако разполагате със собствен опит по въпроса, можете да си спомните, че ясновидецът, на когото сте се доверили да предскаже бъдещето ви, започва първо с миналото. Много от ясновидците говорят странно, като че ли несвързано, търсят отговори от вас, чакат да зададете въпроси. Хващат се за думите ви, правят невероятни заключения. Предсказаното от тях ви удивлява и не можете да повярвате как са стигнали до тези факти. Независимо дали вярвате или не в подобни сили, независимо дали те са или не са факт, мистериозността на ритуала и пророкуването носят със себе си и внушават чувства на страх, обърканост и ви карат подсъзнателно да се тревожите.

Проблемът е не в бъдещето, а в самите вас

Когато се чувствате уплашени и несигурни, това е вътрешно чувство, от което има два изхода: или да се задълбочи, или да бъде превъзмогнато. Възможността да се подложите на сеанс, в който да получите отговорите на които се надявате, вероятно е страхотна. Но рискът да бъдете шокирани, е още по-голям. Той може да донесе със себе си редица безсънни нощи, притеснения и страх от неизбежното. Спестете си го.

За или против

Не сме експерти по екстрасенски сили. Не смятаме за необходимо да търсим отговори на въпроси, на които такива трудно могат да бъдат намерени. Тук сме, за да ви вдъхнем кураж и увереност, за да се справяте с проблемите си без да рискувате да бъдете фрустрирани от информацията, че над вас или близките ви тегне черна магия. Да речем, че ви тревожи състоянието на вашата романтична връзка. Мислите ли, че ясновидка може да реши проблема с това, че партньорът ви не изхвърля редовно боклука или че отказва да хвърля мръсните си чорапи в коша за пране, вместо под леглото?

Потърсете помощ. Но правилната.

Взаимоотношенията между хората са сложно нещо. Не е трудно да се предскаже, че ако битовите проблеми между вас и вашия партньор вземат превес и не бъдат превъзмогнати, в даден момент ще ви писне и ще го разкарате от живота си. Вие сте човекът, който трябва да вземе решение доколко проблемът си струва усилията. Вие сте човекът, който решава дали да се бори. Вие сте човекът, който трябва да превъзмогне проблемите си. Затова вие не трябва да се страхувате или срамувате да потърсите компетентна помощ. Опитайте с психолог.

Разликите

Поговорете. Обяснете притесненията си. Получете отговори. Дотук процесът не е по-различен. Финансово погледнато разликата не би била значителна. Погледнато от позицията на времева инвестиция – също. Не е тайна, че има истински и фалшиви ясновидци. Не е и тайна, че има добри и лоши психолози. Може да мине време, докато откриете вашия човек, но не е ли същото и със зъболекаря, фризьора и маникюриста ви? Аргументът ни да предпочетете психолог пред ясновидец е, че крайният резултат, който гоните, е успокоение, а не шок. За обратното не разполагаме с аргумент.

Доверете се на себе си и на собствените си способности да превъзмогвате страха. Уверете се, че сте силни и можете да постигнете бъдещето, за което мечтаете. Пък знае ли човек – понякога се оказва, че това, за което мечтаем, не се случва, за да ни споходи нещо неподозирано по-добро.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види