Снимка: Bruno van der Kraan

Фермер настоява да бъдат извадени от речника обидни изрази, свързани с думата свиня

Британски фермер настоява обидните изрази, свързани с думата свиня, да бъдат извадени от Оксфордския речник, тъй като споменатото животно е благородно и в много отношения е близко до човека.

Свиневъдът Фъргюс Хауи от графство Есекс настоява съставителите на речника да премахнат изразите "прилича на свиня", "яде като свиня", "свинско нашишкавяване" и "дебел като свиня". Те не съответстват на действителността и пречат на бизнеса.

Хауи отбелязва, че в наши дни 90 процента от британците харесват вкуса на свинското месо, но само 30 процента са редовни негови потребители, тъй като, поради предразсъдъци, го считат за прекалено тлъсто.

"В наши дни в свинското има 44 процента по-малко тлъстина, в сравнение със 70-те години на миналия век, отбелязва фермерът. В същото време поданиците на Нейно Величество са натрупали 30 процента излишни килограми.

Учени изтъкват, че съвременните прасета са значително "по-стройни" от своите предшественици. Дългият процес на селекция и повишените изисквания към храната в свинефермите са дали резултат. Така например Фъргюс Хауи отглежда във фермата си пшеница и ечемик специално за своите животни, а за порциите им се грижи професионален диетолог.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види