Снимка: Loic Djim

Новият пубертет

Пубертетът вече продължава от 10 до 24 години, макар и да се смята, че приключва на 19.

Младите хора продължават обучението си по-дълго, като същевременно отлагат сватбата и децата. Това промени разбирането на хората кога започва зрялата възраст. 

Промяната на определението за пубертета е важно за актуализиране на законодателството, твърдят авторите, ръководени от проф. Сюзан Сойър от Кралската детска болница в Мелбърн. 
Друг експерт обаче предупреждава, че това би създало риск "допълнително да се инфантилизират младите хора".

Макар и много от законовите привилегии за възрастните да започват на 18 години, възприемането на ролите и отговорностите на възрастните обикновено настъпва по-късно, изтъкна проф. Сойър. Отлагането на обвързването, родителството и икономическата независимост означават, че "полузависимостта", която характеризира пубертета, се е удължила. Тази социална промяна изисква и съответните мерки, например помощите за младежите да продължават до 25-годишна възраст.

Проф. Ръсел Вайнър, президент на британския Кралски колеж по педиатрия и детско здравеопазване, каза, че във Великобритания средната възраст, на която младите напускат дома на родителите е около 25 години. Той подкрепя идеята определението за пубертет да бъде разширено до 24-годишна възраст и изтъкна, че много британски служби вече взимат това предвид.

Социологът д-р Ян Маквариш от университета на Кент обаче е против тази идея.
"Големите деца и младите хора се оформят повече от очакванията на обществото към тях, отколкото от вътрешния биологичен растеж - каза д-р Маквариш. - Няма нищо инфантилизиращо в това да следваш, когато си на 20 години, или да експериментираш с работата си".

"Обществото трябва да поддържа възможно най-високите изисквания към следващото поколение", настоява д-р Маквариш. 

Пубертетът започва, когато хипоталамусът в мозъка започне да освобождава хормон, който активира хипофизната и гонадната жлеза. Това преди се случваше около 14-ата година, но вече започва по-рано - около 10-ата година, заради по-доброто хранене и здравеопазване. 
За удължаването на пубертета има и биологични доводи. Един от тях е, че тялото продължава да се развива. Мозъкът например продължава да съзрява след 20-годишна възраст, като работи по-бързо и ефикасно. Мъдреците също растат до 25-годишна възраст.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види