Ален Делон (1967), The Last Adventure

Ален Делон с почетна награда "Златна палма" въпреки сложните си отношения с кинофестивала

Ален Делон, който се готви да получи почетна "Златна палма" на кинофестивала в Кан, е имал обтегнати взаимоотношения с организаторите му през годините.

"Щастливи сме, че Делон се съгласи да бъде почетен с наградата, макар че колебанията му бяха дълги", заяви директорът на фестивала Тиери Фремо.

Актьорът не е ходил в Кан от 2013 г., когато беше прожектирано реставрирано копие на филма "Под яркото слънце" на Рене Клеман. През 2010 г. Делон също беше в Кан, за да представи реставрирана версия на "Гепардът". Той обаче често е бойкотирал фестивала през кариерата си, продължила шест десетилетия.

Делон прави първите си стъпки в света на киното именно в Кан през 1957 г., след като е поканен от Жан-Клод Бриали, когото среща в Париж.

"В Кан Ален Делон е открит за киното. Фестивалът става трамплин за кариерата му", отбеляза журналистът Барнар Виоле, който е автор на биографична книга за известния актьор, публикувана през 2000-ата г.

Иконата на френското кино от 60-те и 70-те години на миналия век за пръв път изкачва стъпалата пред Фестивалния дворец в Кан през 1961 г. за прожекцията на "Радостта да живея" на Рене Клеман. По-късно идва шест пъти в Кан, по-специално за ролите си в "Затъмнението" на Микеланджело Антониони и в "Гепардът" на Лукино Висконти. Двата филма спечелиха съответно наградата на журито през 1962 г. и "Златна палма" през 1963 г.

"Господин Клайн" на Джоузеф Лоузи с участието на Делон обаче бе приет хладно от критиката през 1976 г. Актьорът се почувства оскърбен и се скара с организаторите на фестивала. Караницата му с тях се повтори през 1984 г., когато "Нашата история" на Бертран Блие с неговото участие не мина селекцията на фестивала. Трябваше да се изчака включването на "Нова вълна" на Жан-Люк Годар в конкурсната програма през 1990 г., за да може Делон да се върне триумфално в Кан.

През 1997 г. Делон и Жан-Пол Белмондо не са поканени в Кан за честването на 50-годишнината на фестивала. След това Делон бойкотира 10 години фестивала. През 2006 г. дори заявява, че повече никога няма да изкачи стъпалата пред Фестивалния дворец в Кан. През 2007 г. обаче е поканен за отбелязването на 60-годишнината на фестивала. "Само глупците не променят мнението си", каза тогава той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види