Снимка: Alex Kotliarskyi

Служителите в общите работни помещения - нещастни и разсеяни

Споделените офис пространства, в които се трудят на едно място много служители, ги правят нещастни и непроизводителни, констатира шведско проучване.

Според екип на изследователския център в Карлщадския университет голяма недомислица били общите офис помещения. Техният първоначален замисъл беше да се стимулира една хомогенна среда за сътрудничество на служителите. Но в крайна сметка се оказало, че тя не ги насърчава към постигането на общи цели, а по-скоро ги разсейва и дразни. Подобна среда рязко сваля производителността на служителите, предупреждава ръководителят на екипа д-р Тобайъс Отербринг. Колкото повече са струпаните хора на едно място, толкова по-малко е удовлетворението им от работата. 

Изследователите установили, че дори при малки /3-9/ и средни работни колективи /10-20 души/ нивото на комуникация е слабо, а неудовлетвореността от работата - голямо.

Отербринг изтъква, че общите помещения в краткосрочен план могат да носят изгоди, но в дългосрочен план са губещи заради намалената производителност и неудовлетвореността на служещите, които са склонни да си търсят друга работа. 

по БТА

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види