Първи снимки от историята на фотографията

Фотографията е явление, карало милиони хора да застиват, смирено усмихнати като пред дулото на револвер, но пред дулото на фотоапарата още от началото на 19. век. Почти 200 години тя е явление, променящо толкова много съдби и даващо безкрайно много възможности на човечеството от момента, в който за пръв път се е материализирала през 1826 г. (или 1827, не е сигурно).

Първата фотография (1826)

Първата успешна трайна фотографска снимка е направена от френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс. Той е започнал да експериментира още през 1793 г., но ранните му снимки бързо избледнявали. Смята се, че е започнал да прави трайни фотографии от 1824 г., но най-старата запазена снимка до днес е от 1826 г. и е направена от прозореца на горния етаж на къщата му в Бургундия, Франция. Снимката е получена чрез процес на хелиография, при който се използва битум (катран), наложен върху парче метал или стъкло. Битумът се втвърдява пропорционално на количеството светлина, което попада върху него.

Първата снимка на човек (1838)

В зората на фотографията селфитата не са били много популярни и първата снимка на човек вижда бял свят (и той нея) цели 12 години след първата снимка изобщо. Тя отново е дело на французин, а името му е Луи Дагер. Експозицията й траела цели 7 минути и идеята й е била да документира парижкия Boulevard du Temple. По-известна обаче става с това, че на нея се вижда първата фигура на човек на трайна фотография. За седемте минути, през които траела експозицията, по улицата минали много хора, но само един се задържа достатъчно дълго на едно място за да се запамети в изображението. Това е мъж в долния ляв ъгъл, спрял се при ваксаджия край пътя, за да излъска обувките му. Разбира се, ваксаджията също е в кадър, но силуетът му не е толкова изразителен, както и силуетите на още няколко човека и дори на куче, открити при по-късен анализ на снимката.

Първото селфи (1839)

Ето го и него! Робърт Корнелиус – кръстникът на селфито, постнал се от ул. Chestnut, Филаделфия с хаштаг #Business. Корнелиус позирал повече от минута, преди да стане и да затвори обектива. Сега иконата е на почти 180 години.

Първата новинарска снимка (1847)

Името на фотожурналиста може и да се е изгубило във вековете, но работата му - не. Снимката е направена чрез процес на дагеротипия (от Дагер, Луи Дагер – този, който прави първата снимка на човек изобщо) и показва мъж, арестуван във Франция.

Първата снимка от въздуха (1860)

Първата снимка от въздуха не е направена от дрон, нито от самолет, а от балон с горещ въздух от височина 600 метра. Създателят й Джейм Уолъс Блек я кръщава "Бостън, както орелът и дивата гъска го виждат".

Първата цветна фотография (1861)

Първата цветна снимка е направена от физика Джеймс Клерк Максуел по време на лекция през 1861 г., а увековеченият предмет (за тези, които срещат трудности при разпознаването му) е трицветна папийонка. Въпреки че Максуел е отговорен за разработването на научния процес, направил възможна появата на тази снимка, човекът, който е натиснал бутонът за снимка, е друг - негов колега изобретател – Томас Сътън.

Първата цветна снимка пейзаж (1877)

Първата цветна снимка, признайте, не е нещо, което да ви спре дъха, сигурно дори и тогава нямаше да го направи, но един особено цветен пейзаж на южна Франция няма как да не си струва. Французинът (разбира се) Louis Arthur Ducos du Hauron, пионер в цветната фотография, стои зад създаването на първата такава снимка и напълно логично кръщава "Пейзаж от южна Франция".

Първата снимка от Космоса (1946)

Първата снимка от Космоса, не е направена от Гагарин, когато за пръв път човек напуска земната орбита през 1961, нито от кучето Лайка през 1957, а от ракета  V-2 #13 на 24 октомври 1946 г. На нея се вижда крайчеца от нашата свидна черно-бяла планета Земя от височина 104 км.

Първата дигитална снимка (1957)

Направена е през далечната 1957 г., почти 20 години преди Kodak да създаде първата дигитална камера. Всъщност снимката е дигитално копие на снимка, направена първоначално на филм. На нея фигурира синът на Ръсил Кирш (изобретателят на дигиталния скенер) и е с резолюция 176х176.

Първата снимка на Земята от Луната (1966)

Датата е 23 април, годината – 1966. Апарат, предназначен да обикаля Луната като изкуствен неин спътник, успява да заснеме Земята от повърхността на Луната на 16-ата си обиколка около нея.

Първата снимка от Марс (1976)

Първата марсианска снимка е направена от Viking 1, малко след като се приземява на червената планета. Снимката е направена на 20 юли 1976 г. и така NASA успява да постигне мисията си да направи снимки с висока резолюция от повърхността й.

по Petapixel

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види