Снимка: Erik Jepsen

Превръщат водорасли в джапанки

Всяка година се произвеждат около три милиарда джапанки.Всяка година около три милиарда джапанки се превръщат в огромно количество небиоразградим боклук.

В опит да намали замърсяването на планетата, изследователски екип от университета в Калифорния разработи биоразграждащи се джапанки от водорасли, които да заменят трите милиарда, произвеждани по света от петролни деривати.

Стивън Мейфийлд, ръководител на проекта изтъква, че джапанките никак не са за пренебрегване, защото те са номер едно в света на обувките. В Индия, Китай и Африка те са абсолютен лидер, като ги носят както фермери, така и рибари. Но джапанките са и голям замърсител с полиуретан, който попада в моретата и океаните.

Калифорнийският екип е разработил прототипа на джапанки от водорасли с название "Тритон". Те трябва да бъдат изхвърляни след употреба в специални хранилища с компост, където да бъдат "изядени" от микроорганизмите.

Снимка: Erik Jepsen

Изследователите са финансирали прототипа със собствени средства и твърдят, че евентуалната печалба от масовото им производство не ги интересува.  "Ако единственото нещо, което този проект постигне са биоразградими джапанки предназначени за масовия пазар, това би било най-големият успех в живота ми", твърди Мейфийлд. Екипът планира да пусне на пазара новото си изобретение догодина.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види