Снимка: Jonathan Bowers

Как да се предпазим от мълнии?

Вчера при гръмотевичната буря загина млад мъж и кучето му в столичния квартал "Люлин“. Човекът и домашният му любимец са били открити в изключително тежко състояние от Бърза помощ и не е имало вече как да им се помогне. Мълниите развиват температура около 30 000°C и в тях протича електирчески ток до 300 kA.

Съседите на загиналия мъж са изумени от нелепата смърт и защо сградите около него не са предотвратили инцидента. 

Оказва се обаче, че нито една от сградите в района на инцидента няма действаща мълниезащита.

Затова най-важното, което трябва да направим, при попадане в окото на бурята, е да влезем в сграда. Най-безопасното място е сграда с гръмоотвод. Ако сградата е без гръмоотвод, не трябва да се пипат металните предмети и да се говори по телефона.

Поражения за човека в сграда са практически невъзможни. Въпреки това се счита, че т.нар. "кълбовидна мълния“ може да се прокрадне в затворените пространства, но това е относително рядко.

Днес в следобедните часове в Западна и Централна България отново ще има развитие на купесто-дъждовна облачност, предупреждават синоптиците. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, отново има условия за гръмотевични бури в Западна и Северна България.

Ако все пак попаднем в буря, придружена от мълнии, и сме сред природата, ето какво трябва да имаме предвид:

Не заставайте под самотни дървета и скали; както и високи паметници, кули и подобни;

В природата трябва да се клекне със събрани крака и стиснати ръце; Хванете глезените си с ръце, така че ръцете да не опират почвата. Главата да е наведена надолу. Това се прави, за да може при евентуално пряко падение на мълния върху нас, тя да мине по най-малкото съпротивление и да има най-малко поражение върху нас.

Не трябва да се тича заради опасността от "крачково напрежение“ в момента на удар на мълния или да се застава под самотно стърчащи дървета;

Металните предмети трябва да се оставят на 40-50 метра и в никакъв случай не трябва да се отваря чадър;

Ако човек е във вода, трябва незабавно да излезе и да потърси подслон – къпането е опасно по време на мълнии;

Каране на колело не трябва да се предприема;

Ако откриете ров или дупка, легнете в нея, за да се предпазите; - Подходящи места за подслоняване са и дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре във входа на пещерата и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни;

Може да се скриете и под мостове, но далеч от течаща вода;

Стойте далеч от едри домашни животни - коне, крави, волове. Вероятността да ги удари мълния е по-голяма, отколкото при хората;

Ако сте в колата си, останете в нея, затворете прозорците, но преди това не забравяйте да свалите автомобилната антена. Ако гръм удари автомобила, електричеството ще обтече около метала, както и около тялото ви и ще отиде в земята;

Предстоящият близък удар на мълния може да се предскаже по изправянето на косите на хората, поради високия интензитет на електромагнитното поле.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види